Archeoquest Romanum Unlocked

PlaatsErmelo
Eigenaar Museum Het Pakhuis
terug naar overzicht

Museum Het Pakhuis wil met haar archeologische collectie verrassen, verrijken en verbinden. Het museum is voor iedereen. Voor jong en oud! Het vergroot de wereld van kinderen en jongeren. Het verbreedt hun perspectief op hun leven en hun talenten en daarmee bevorderen we hun kansengelijkheid.

Met de ArcheoQuest voegen we elementen toe aan het museum, komen er meer objecten die aangeraakt mogen worden en gaan bezoekers op onderzoek uit. Samen met een aantal jongeren, en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, realiseren we de ArcheoQuest om jongeren te betrekken bij het museum. We maken gebruik van de nieuwste mogelijkheden zoals VR en AI waardoor er veel te beleven en te ontdekken valt. Dit doen we door bezoekers een mysterie te laten oplossen. Dit op uitnodiging van de mysterieuze Floris ter Telgte.

Samen met jongeren hebben we een werkgroep geformeerd en is er een scenario geschreven. Het is bijzonder om juist de dynamiek en het enthousiasme van deze leeftijdsgroep in het museum te voelen. Het helpt andere vrijwilligers ook om aan de slag te gaan met een 3D-printer en zo te denken in meer mogelijkheden. Samen creëren we ervaringen op basis van innovatie en kunnen we daarnaast natuurlijk gebruik maken van authentieke museumstukken. Het leuke is dat jongeren hierdoor groeien en dat zij anderen meenemen in de ontwikkeling. De ArcheoQuest is daarmee voor en door jongeren en daarnaast boren we nieuwe doelgroepen aan.

ArcheoQuest kan gespeeld worden met een groep vrienden, teams van de sportvereniging en natuurlijk met families. De groep wordt in tweeën gesplitst en moet samenwerken, zonder dat ze elkaar kunnen zien. We willen met de inzet van een aantal jongeren de vertaalslag maken naar wat jongeren echt bezighoudt. Ze worden uitgedaagd om zelf op ontdekkingsreis te gaan. De jongeren hebben de verhaallijn ontwikkeld, games en personages bedacht. Daarbij is geëxperimenteerd met technieken als een holobox/hologram maken en houten puzzels. Ook qua vormgeving en locatie is er een bijzondere match gemaakt. Het depot van het museum speelt hierbij een belangrijke rol. We hebben een 3D printer aangeschaft om de ruimte te geven zelf spelelementen te ontwerpen en te printen. Van archeologische voorwerpen worden replica’s gemaakt, zodat ze tastbaar zijn.
Voorwerpen in vitrines en objecten erbuiten krijgen verband. Enthousiaste jongeren inspireren andere vrijwilligers, ze leren van elkaar. Daarnaast werken we intensief samen met Werk Centraal (GGz). Zij kunnen met houtbewerking meewerken om iets prachtigs te maken. Samen ontwikkelen we een uniek project, de ArcheoQuest.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Jongeren hebben een actieve rol in het bedenken en ontwikkelen van de ArcheoQuest, maar zijn daarnaast ook een belangrijke doelgroep ervan. Jong en oud komen samen in het museum, in de voorbereiding en in de uitvoering. Het biedt nieuwe kansen en geeft nieuwe energie om met moderne technieken aan de slag te gaan. Zo krijgen we nieuwe vrijwilligers en andere doelgroepen naar ons museum. Innovatief en educatief!

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Museum Het Pakhuis, Werk Centraal en Active Group.