Blog: Capacity Building Days

Blog: Capacity Building Days | Door: Huub Vilé

Athene was van 17 tot 20 juni het decor van de Capacity Building Days. Aan deze conferentie namen zestig jongeren uit meer dan twintig verschillende landen deel! Ik maakte samen met onze medewerkster Darinka Thijs deel uit van het projectteam dat deze dagen tot een goed einde mocht brengen. Hiervoor werkten wij samen met zeven andere jonge professionals uit het Nederlandse erfgoedveld. Dit team gaf vorm aan de werksessies en heeft deze in Athene zelf mogen leiden. Vijf thema’s stonden centraal: betwist erfgoed, sociale cohesie, rurale ontwikkeling, urbane ontwikkeling en activisme.

Op maandag ontvingen wij de deelnemers in het gebouw van de Griekse erfgoedorganisatie Elliniki Etairia waar de eerste gesprekken plaatsvonden en iedereen op de foto werd gezet voor de aftermovie. Vervolgens werd de gehele groep ontvangen in het huis van Costa en Lydia Carras, twee grootheden uit de Griekse erfgoedwereld. In dit prachtige huis, gelegen op de helling van de Akropolis, werd uitgebreid gespeecht en gesproken. We werden uitgenodigd om de oude waterput (vijfde eeuw v. Chr.!), de verzameling orthodoxe iconen en het prachtige uitzicht over de stad te aanschouwen.

De volgende ochtend ging het inhoudelijke programma van start. Allerlei casussen uit alle hoeken van Europa vormden de basis voor de discussies en werkvormen waar de deelnemers zich twee dagen lang over konden buigen. Zo werden binnen mijn groep (sociale cohesie) onder meer verzoeningsprojecten in Cyprus, initiatieven voor burgerparticipatie bij beleidsvorming en verschillende projecten van Erfgoed Gelderland besproken. Ook verzorgde ik een wandeltocht langs verschillende plaatsen van herinnering in het oude stadscentrum.

Darinka Thijs leidde de werksessies omtrent rurale ontwikkeling. Zij bespraken het Europabrede project Entopia dat de (her)waardering van natuur, landelijke gebieden en kleine nederzettingen stimuleert. Bijzondere aandacht was er voor de casus van Belgische dorpje Durbuy. Ook Darinka nam haar groep mee de binnenstad in; voor het onderwerp Pop Culture Tourism had zij de basis gelegd voor een tour op basis van het videospel Assassin’s Creed Odyssey. De deelnemers mochten op locatie verder nadenken over de vormgeving hiervan.

Ter afsluiting presenteerden alle groepen hun belangrijkste conclusies aan elkaar en een groep genodigden van Europa Nostra. Hiervoor werden verschillende verfrissende en interactieve presentaties voorbereid. Jong en oud werd uitgedaagd om te reflecteren, discussiëren en actief deel te nemen. Dit gaf voldoende te bespreken tijdens de borrel die hierop volgde; ook daar wisten jong en oud elkaar gemakkelijk te vinden.

Naast de werksessies, was er ook een randprogramma georganiseerd. Dinsdag in de namiddag vond voor alle groepen bovendien een excursie naar de plaats Marathon plaats. We bezochten de grafheuvel op de historische locatie van de Slag bij Marathon. Na een voordracht uit Herodotus’ Historiën en de uitreiking van een van de European Heritage Awards, volgde een ─ zeer bescheiden ─ “March for Heritage” naar het strand waar alle deelnemers van de conferentie en de aanwezigen van Elliniki Etairia en Europa Nostra konden genieten van het water, zand en een buffet.

Op donderdag bezochten we op de vroege morgen de Akropolis. In verschillende groepen werden we rondgeleid langs de overblijfselen van de antieke heiligdommen. De gidsen wisten veel te vertellen over de geschiedenis, maar vooral ook de restauratiewerkzaamheden. Bij grote uitzondering werden de groepen meegenomen tot binnenin de monumenten. Zo stonden wij ineens midden in het Parthenon, waar de projectleider van de restauraties ons uitgebreid te woord stond.

Na deze vier drukke dagen stapten we uitgeput op het vliegtuig terug naar huis. Intussen waren we veel indrukken, inspiratie en nieuwe contacten rijker. The Future is Heritage!

Foto’s: © Michael Bremmers / The Future is Heritage, Capacity Building Days Athens