Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Training | Collectiedata opschonen en verrijken

16 januari 2024 - 09:30 - 16:00

Zoals in veel sectoren zijn ook in de erfgoedwereld data niet meer weg te denken. Zeker als het op collecties aankomt spelen ze een cruciale rol: Ze vertellen welke objecten zich in een collectie bevinden, maken het mogelijk bezoekers online van informatie over collecties te voorzien en geven inzicht in online bezoek. Data kunnen echter makkelijk vervuild raken, bijvoorbeeld tijdens de overstap naar een nieuw systeem, gebrek aan tijd of menselijke fouten. Maar het handmatig opschonen van data is tijdrovend en bewerkelijk. Het in bulk opschonen van erfgoeddata biedt vaak een oplossing.

Over de training

Tijdens deze training leren collectiebeheerders, applicatiebeheerders en andere geïnteresseerde medewerkers uit de erfgoedsector hoe ze met behulp van gratis, open source software (OpenRefine) op een laagdrempelige manier hun collectiedata kunnen verbeteren.  Na afloop van de training weten deelnemers onder andere:

– Waarvoor ze OpenRefine zoal in kunnen zetten.
– Hoe ze hun collectiedata kunnen transformeren, bijvoorbeeld naar een ander bestandsformaat.
– Hoe ze hun collectiedata kunnen opschonen en uniformeren.
– Hoe ze hun collectiedata kunnen verrijken met externe bronnen zoals de AAT, Geonames of de WO2-Thesaurus.
– Waar ze relevante documentatie en hulpmiddelen kunnen vinden.

Voor wie

Collectiebeheerders, applicatiebeheerders, erfgoedprofessionals. Enige affiniteit met databewerking is een pre, maar niet verplicht. Tijdens de training wordt het hele proces van data inladen tot exporteren doorlopen. Twijfel je over deelname? Neem contact op met Erfgoed Gelderland.

Voorbereiding deelnemers

– Neem een eigen laptop met daarop OpenRefine geïnstalleerd mee. Het installatieproces staat hier beschreven: https://openrefine.org/docs/manual/installing (Engelstalig). Lukt het niet om te installeren? Neem contact op met Erfgoed Gelderland.
– Optioneel: neem een eigen dataset mee om mee te oefenen.

Praktische informatie

Datum: 16 januari 2024
Tijd: 9:30 – 16:00 uur
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem)
Lunch: Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen
Kosten: De training is gratis voor leden van Erfgoed Gelderland. Deelname aan de training voor niet-leden kost €100 (exclusief btw). Na inschrijving ontvangt u hiervan een factuur.
Aanmelden: De cursus zit momenteel vol. Wil je meer informatie? Of wil je op de reservelijst geplaatst worden? Neem dan contact op met ons via info@erfgoedgelderland.nl.

Gegevens

Datum:
16 januari 2024
Tijd:
09:30 - 16:00