Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online kennissessie | Kunstmatige intelligentie bij erfgoedinstellingen

21 november 2023 - 10:00 - 12:00

Kunstmatige intelligentie in de erfgoedsector

Een van de meest besproken technologische ontwikkelingen van afgelopen jaren is de opkomst van publieksvriendelijke toepassingen die kunstmatige intelligentie (KI) gebruiken, waarvan chatbot ChatGPT het bekendste voorbeeld is. Nieuwsitems over de mogelijkheden en gevaren van KI volgen elkaar in rap tempo op, beleidsmakers proberen in allerijl passende wetgeving te maken en techbedrijven buitelen over elkaar heen om hun KI-product in de schijnwerpers te krijgen.

In het dagelijks leven speelt kunstmatige intelligentie, al dan niet ongemerkt, al een grote rol. ChatGPT schudt zo een paar voorbeelden uit de mouw: spraakassistenten, aanbevelingssystemen in online platforms, zelfrijdende auto’s, fraudepreventie, gezichtsherkenning, gezondheidszorg en online klantenservice maken vaak gebruik van KI.

In de erfgoedsector wordt al langer met deze technologieën geëxperimenteerd (bijvoorbeeld bij automatische beeldherkenning, het categoriseren van archiefstukken en handschriftherkenning), maar met de toegenomen toegankelijkheid van kunstmatige intelligentie nemen ook de kansen en risico’s van het gebruik ervan voor de erfgoedsector toe.

Over de online kennissessie

Erfgoed Gelderland wil samen met leden van de coöperatie onderzoeken wat de kansen en risico’s van KI voor erfgoedinstellingen zijn. Om te beginnen in een online sessie voor medewerkers, bestuurders en vrijwilligers van Gelderse erfgoedinstellingen die zich praktisch of beleidsmatig interesseren voor kunstmatige intelligentie. In een twee uur durende sessie willen we, samen met de deelnemers, antwoorden formuleren op de volgende vragen:

– Wat verstaan we onder kunstmatige intelligentie?
– Hoe wordt kunstmatige intelligentie in de (erfgoed)praktijk al gebruikt?
– Welke kansen biedt, en welke gevaren schuilen in, het gebruik van kunstmatige intelligentie?

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 21 november 2023
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Locatie: Online
Voor wie: Leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland
Kosten: Gratis
Aanmelden: Je kunt je inschrijven voor deze cursus via het aanmeldformulier in deze link. Voorafgaand aan de online kennisdeling ontvang je een link.

Gegevens

Datum:
21 november 2023
Tijd:
10:00 - 12:00