Aan de slag met oral history
De oral history handleiding Levende geschiedenis heeft een update gekregen. Deze handleiding biedt handvatten om te beginnen met een eigen oral history onderzoek.
Oral history is geschiedenis die leeft. Het zijn de verhalen van mensen die het verleden van dichtbij hebben meegemaakt. Deze persoonlijke verhalen raken ons. Ze maken historische gebeurtenissen invoelbaar en laten het menselijke gezicht erachter zien. Erfgoed Gelderland gelooft in de kracht van oral history en zet zich in voor het behoud van persoonlijke geschiedenissen en verhalen.
Handvatten voor een oral history onderzoek
Oral history is een interviewtechniek die je onder de knie moet krijgen. Een oral historian krijgt te maken met ingrijpende verhalen, emoties en soms lastige onderwerpen. Een goede voorbereiding en aanpak zijn dus onmisbaar. Erfgoed Gelderland biedt cursussen aan op het gebied van oral history. Aansluitend op de cursus ontwikkelde Erfgoed Gelderland een oral history handleiding. De handleiding biedt een stappenplan, tips, benodigdheden en adviezen om met een eigen oral history onderzoek te beginnen.
De handleiding is recentelijk geüpdatet en heeft een nieuw jasje gekregen. Via onderstaande button kun je de handleiding online lezen of downloaden.
Meer informatie
Elk oral history project vraagt om een eigen aanpak. Erfgoed Gelderland heeft veel ervaring met oral history en verhalenprojecten en denkt graag mee. Wil je graag meer informatie over het opzetten van een eigen oral history project? Of heb je interesse in het volgen van een oral history cursus voor de organisatie? Neem dan contact op met Lian van der Zon (l.vanderzon@erfgoedgelderland.nl).