Oorlogsarchief wordt openbaar: wat komt online?
Op 1 januari 2025 wordt het grootste oorlogsarchief van Nederland, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), openbaar. Het Gelders Archief organiseert op 8 november een informatiebijeenkomst in Arnhem, waarbij zij dieper in gaan op wat er in dit archief zit en wat er vanaf 2025 verandert. Deze bijeenkomst is mogelijk ook interessant voor leden van historische verenigingen en medewerkers en vrijwilligers van musea over de Tweede Wereldoorlog.
Het grootste oorlogsarchief van Nederland wordt openbaar
Het CABR-archief wordt beheerd door het Nationaal Archief in Den Haag, en bestaat uit de processtukken van circa 425.000 personen die kort na de oorlog verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter. Het project Oorlog voor de Rechter digitaliseert dit 3,8 kilometer strekkende archief en zorgt ervoor dat het vanaf januari 2025 in fases online beschikbaar komt. Hiermee wordt Nederlands grootste oorlogsarchief geheel digitaal toegankelijk en ook integraal doorzoekbaar. Dit betekent niet alleen dat de archiefstukken zichtbaar zijn, maar ook dat je in de inhoud van al deze dossiers kunt zoeken. Het project Oorlog voor de Rechter wil zo nieuw onderzoek naar de oorlogsperiode mogelijk maken, in al haar diversiteit en vanuit verschillende perspectieven. Het project Oorlog voor de Rechter is een samenwerking tussen het Nationaal Archief, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, Genocidestudies, het Huygens Instituut en WO2Net.
Informatiebijeenkomst bij het Gelders Archief
Om meer informatie te geven over het CABR, wat het inhoudt en hoe je er straks online in kunt zoeken, organiseert het Gelders Archief op 8 november in samenwerking met Oorlog voor de Rechter en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum een informatiebijeenkomst. Dit doen zij als onderdeel van een landelijke regiotour van vergelijkbare bijeenkomsten, die door verschillende archiefinstellingen in heel Nederland worden georganiseerd. In de bijeenkomst praten we je bij over het project, en de mogelijkheden en gevolgen van het openbaar worden van dit archief. Tijdens deze bijeenkomst zal er ook speciale aandacht zijn voor de mogelijke impact van de online beschikbaarstelling van het CABR voor nabestaanden en andere betrokkenen. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op de website van het Gelders Archief.