
Verjongingsexperiment bij Van ’t Lindenhoutmuseum
Eind vorig jaar gingen vijf Gelderse musea het verjongingsexperiment aan met Erfgoed Gelderland. Een van deze musea was het Van ’t Lindenhoutmuseum. Het resultaat: een expositie van fotograaf Marijn Fidder. De tentoonstelling is volledig ingericht door vijf jongeren.
Marijn Fidder is een jonge, enthousiaste documentaire fotograaf. Ze toont in het Van ’t Lindenhoutmuseum twee series. De eerste serie ‘Left Behind’ gaat over kinderen in Oost-Europa die zijn achtergelaten door hun ouders omdat de ouders in het westen gaan werken. En de tweede serie ‘No More Moria’, gaat over de misstanden in kamp Moria.
Lees meer over (een bezoek aan) de tentoonstelling op de website van het Van ’t Lindenhoutmuseum.nl of over de jonge vrijwilligers op Erfgoedvrijwilliger.nl.
Verjonging in Van ’t Lindenhoutmuseum
Het gehele proces rondom de inrichting van de expositie is uitgevoerd door de jongeren, twee middelbare scholieren en drie studenten. Deze jongeren namen gedurende een half jaar niet alleen een kijkje achter de schermen van het museum, maar werkten ook actief mee. Esther Bánki, directeur van het Van ‘t Lindenhoutmuseum, is erg enthousiast over deze samenwerking: ”De jongeren worden nauw betrokken bij het reilen en zeilen in het museum. Ze komen dilemma’s tegen waar conservatoren ook mee te maken hebben, bijvoorbeeld voor welke leeftijdscategorie de foto’s van Marijn geschikt zijn. Dit is een interessant leerproces.”
Jonge vrijwilligers vinden en behouden
De expositie is het vervolg van het verjongingsexperiment dat vorig jaar in verschillende Gelderse musea plaatsvond. Twee musea deelden eerder al tips en bevindingen na het experiment in twee korte filmpjes. Zo vertelde het Elisabeth Weeshuismuseum over hun zoektocht naar jonge vrijwilligers en Museum Tweestromenland vertelde over de ontwikkeling van een populaire escaperoom. De ervaringen van de deelnemende musea zijn zeer bruikbaar en leerzaam voor andere erfgoedorganisaties die willen verjongen. Naast twee filmpjes, publiceerde Erfgoed Gelderland daarom eind vorig jaar een document met praktische tips. U kunt dit document via onderstaande knop downloaden.
Foto boven: Marijn Fidder.