Gedeputeerde Peter Drenth ontvangt Verhaal van Gelderland display en vouwkaarten in het provinciehuis
Op donderdag 31 oktober in Arnhem nam de gedeputeerde van provincie Gelderland Peter Drenth de Verhaal van Gelderland display en vouwkaarten in ontvangst. Deze nieuwe display en vouwkaarten zijn een initiatief van Erfgoed Gelderland, waarmee zij de verbinding wil maken tussen de vele bijzondere musea die de provincie rijk is.
Welke musea vertellen meer over land en water in de 20ste eeuw? En waar kom je alles te weten over het graafschap en hertogdom Gelre? De nieuwe Verhaal van Gelderland vouwkaarten helpen bezoekers op weg door de geschiedenis van Gelderland.
Gelderse geschiedenis op de kaart
Op de Verhaal van Gelderland vouwkaart wordt op de ene zijde de Gelderse geschiedenis toegelicht met betrekking tot een bepaald thema en tijdvak. Op de andere zijde vind je een kaart met musea die meer vertellen over dit specifieke thema en tijdvak. Projectleider van Verhaal van Gelderland Ben Bregman licht de kaarten toe: ‘Neem bijvoorbeeld de vouwkaart over politiek en samenleving in het graafschap en hertogdom. Deze vertelt enerzijds meer over de drakendoders van Gelre, de ontwikkeling van middeleeuwse steden, en over machtige graven en hertogen. Op de andere kant vind je meer dan 20 locaties waar museumbezoekers deze Gelderse geschiedenis kunnen beleven.’
In de musea
Op deze manier laten de kaarten in één oogopslag zien waar in de provincie je meer te weten komt over het Verhaal van Gelderland. In allerlei Gelderse musea kom je de vouwkaarten sinds afgelopen zomer tegen. Bezoekers kunnen ze gratis meenemen. De kaarten worden gepresenteerd op speciaal ontworpen Verhaal van Gelderland displays. Dit zijn zogeheten Waaltjes, bakstenen die veel langs de rivier de Waal werden geproduceerd. Mede door middel van deze vouwkaart en display wil Erfgoed Gelderland de verbinding leggen tussen de vele mooie musea in de provincie en deze musea naar elkaar laten verwijzen.
In het provinciehuis
Op donderdag 31 oktober presenteerde projectleider bij Erfgoed Gelderland Ben Bregman de vouwkaarten en bijbehorende houder aan de gedeputeerde Peter Drenth in het provinciehuis in Arnhem. Peter Drenth: ‘Gelderse erfgoedinstellingen vertellen allen een deel van het omvangrijke verhaal van Gelderland; met de vouwkaarten maken ze de geschiedenis in samenhang zichtbaar. Zo legt project een mooie, inhoudelijke verbinding tussen de vele bijzondere musea, kerken en kastelen die onze provincie rijk is.’ Peter Drenth nam tot slot een steen en de vouwkaarten van het Verhaal van Gelderland in ontvangst.
Een Waaltje
De Verhaal van Gelderland displays zijn vormgegeven door het ontwerpbureau Kunstconstructie. Kunstconstructie heeft begin dit jaar gezocht naar typisch Gelders materiaal en kwam zo tot het idee om ‘Waaltjes’ te gebruiken, teruggrijpend op de geschiedenis van land en water en van de welkbekende steenfabrieken langs de rivieren. De displays zijn geproduceerd door Zilverschoon Randwijk Steenbakkerij, dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van ambachtelijke restauratiestenen. Ben Bregman: ‘We zochten naar een opvallende en stijlvolle folderhouder die in veel verschillende soorten Gelderse musea zou passen. Op deze manier kunnen we de verbinding tussen deze plekken mooi zichtbaar maken. En wat is er nu Gelderser dan een Waaltje – een baksteen die langs de Waal in tientallen steenfabrieken werd gemaakt?’ Zowel de steen als de vouwkaarten kun je nu in de hele provincie tegenkomen.
Over het Verhaal van Gelderland
De geschiedenis van Gelderland is terug te vinden in duizenden collectiestukken, verhalen en musea. Het project Verhaal van Gelderland biedt context aan al deze onderdelen en verbindt ze met elkaar. Het Verhaal van Gelderland is op verschillende manieren te ontdekken. Je kunt een duik nemen in de provinciegeschiedenis met de – in 2022 verschenen – vierdelige boekenserie Verhaal van Gelderland. Je kunt luisteren naar spannende verhalen in de Verhaal van Gelderland Podcast. Of je kunt een kijkje nemen op verhaalvangelderland.nl. Deze website biedt niet alleen een historisch overzicht, collectievoorwerpen en geschiedenisverhalen, maar toont ook bijpassende Gelderse musea. Bovenal kun je als bezoeker op pad gaan naar de Gelderse musea om daar de geschiedenis van de provincie zelf te beleven.