Samenwerking tussen asielzoekerscentra en erfgoedorganisaties
Gezocht: leden die asielzoekers en statushouders willen verwelkomen
.
Op 4 juni bezochten 27 bewoners van het asielzoekerscentrum in Winterswijk verschillende erfgoedorganisaties in de regio tijdens de Verbindingstour. Deze tour is onderdeel van een bredere samenwerking tussen het COA, Erfgoed Gelderland en lokale erfgoedorganisaties. Het doel van de samenwerking is om het erfgoedveld, asielzoekers en statushouders met elkaar te laten kennismaken en uitwisseling te stimuleren. Na een succesvolle tour in Winterswijk wordt er met COA Gelderland onderzocht welke uitrol mogelijkheden er zijn. Leden van Erfgoed Gelderland die geïnteresseerd zijn kunnen zich bij ons melden.
Erfgoed Gelderland wil samen met haar leden asielzoekers en statushouders welkom heten in het Gelderse erfgoedveld. Erfgoed kan een aanvulling zijn op iemands leven. Het biedt de mogelijkheid tot ontwikkeling en zelfontplooiing en kansen om kennis te maken met de omgeving en andere mensen. De pilot in Winterswijk met Museum Villa Mondriaan en de Museumfabriek was een eerste stap. Daar werd een eerste kennismaking met het erfgoed van de lokale omgeving gefaciliteerd door de musea. Lian van der Zon (Erfgoed Gelderland) vertelt: “Het is mooi om te zien dat een aantal bewoners van het AZC zo enthousiast is, dat zij ook na de tour in contact blijven met de musea. Wie weet komt daar een vrijwilligersklus of andere vorm van duurzame samenwerking tot stand. Dat is natuurlijk wat we willen bewerkstelligen met dit project: mogelijke of vermeende drempels weghalen. We hopen dat meer leden van de coöperatie daaraan willen bijdragen.”
.
Afbeeldingen: De deelnemers werden opgehaald met een bus van Transit Oost. De eerste stop: de Museumfabriek. Foto’s: Lian van der Zon (klik op het pijltje om meer afbeeldingen te zien).
De Verbindingstour
De Verbindingstour is geïnspireerd op een beproefd concept van de Winterswijkse musea waarbij een oldtimer bus van Transit Oost een route aflegt langs de verschillende musea in de regio. Op 4 juni stapten in totaal 27 (oud)bewoners van het AZC in Winterswijk in dit rijdende erfgoed. De passagiers volgen allemaal de Nederlandse taallessen in het AZC. Op de route bezochten ze de Museumfabriek en Museum Villa Mondriaan. Voor een groot deel van de deelnemers was de Verbindingstour een eerste kennismaking met deze Winterswijkse musea. Roel Kramer (Erfgoed Gelderland) blikt terug: “Het was een mooie en waardevolle ontmoeting tussen de erfgoedsector in Winterswijk en de bewoners van het AZC. Het was bovenal een ontspannen en leuke dag waar we samen met de deelnemers en de musea met veel plezier op terugkijken.” Voor de erfgoedsector in Winterswijk bood de bustour de gelegenheid om te kijken naar het soort vrijwilligerswerk dat zij aanbieden en hoe dit kan worden uitgewerkt of uitgebreid op basis van de wensen en behoeften van nieuwe doelgroepen, waaronder van AZC-bewoners en statushouders.
Afbeeldingen: Bij de Museumfabriek werd de werking van oude weefmachines gedemonstreerd. Foto’s: Els Peters (klik op het pijltje om meer afbeeldingen te zien).
Programma: aan de slag in het museum
In de musea zorgden medewerkers en vrijwilligers voor een gevarieerd programma, inclusief interactieve activiteiten. In de Museumfabriek werden oude weefmachines gedemonstreerd en in het museumdepot kon iedereen een foto maken – met een polaroid-camera – van een object dat hen in het bijzonder aansprak. De foto’s van de gekozen museumobjecten worden ook gebruikt om verder te bespreken tijdens de daaropvolgende Nederlandse taallessen in het AZC. Bij Museum Villa Mondriaan was er een creatieve opdracht in lijn van het werk van Piet Mondriaan. Voorafgaand aan en ter voorbereiding op de Verbindingstour hadden de deelnemers tijdens de Nederlandse taalles geschilderd volgens de principes van Mondriaan (met zwarte lijnen en vlakken in primaire kleuren). Op de locatie kregen zij opnieuw een opdracht om een schilderij te maken: dit keer van de kerk in Winterswijk. Tijdens het tekenen zaten zij op exact dezelfde plek als Piet Mondriaan toen hij de kerk – meer dan een eeuw geleden – op het doek zette.
Afbeeldingen: Bij Museum Villa Mondriaan kregen de deelnemers een rondleiding. Op de locatie kregen ze de opdracht om een schilderij te maken van de kerk in Winterswijk. Foto’s: Lian van der Zon (klik op het pijltje om meer afbeeldingen te zien).
Naar andere plekken
Hoewel de Verbindingstour op een kleine schaal plaatsvond, heeft dit project veel ogen geopend. Deze bustour was een eerste stap. Er volgen verdere gesprekken met de landelijke partij COA om te kijken hoe toekomstige samenwerkingen tussen erfgoedorganisaties en asielzoekerscentra in andere regio’s vorm kunnen krijgen. De inzichten die tijdens de pilot in Winterswijk worden opgedaan, worden daarin meegenomen. Erfgoedorganisaties of gemeentes die interesse hebben om hier verder over te praten of die graag deel willen nemen aan dit project, kunnen contact opnemen met ons via info@erfgoedgelderland.nl, of via Lian van der Zon (l.vanderzon@erfgoedgelderland.nl) en Roel Kramer (r.kramer@erfgoedgelderland.nl).