NOC*NSF op Europeana

De collectie van het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie) is nu op het internationale platform Europeana te zien.  Europeana maakte dit op 23 juni bekend, de dag dat het internationaal Olympisch Comité werd opgericht. In samenwerking met Erfgoed Gelderland, kon het NOC*NSF hun collectie online beschikbaar stellen op het internationale platform Europeana.

Samenwerking met Collectie Gelderland
Zo’n 70 Gelderse erfgoedinstellingen tonen hun collecties op CollectieGelderland.nl. De half miljoen objecten die zij online publiceren zijn hierdoor voor een groot publiek beschikbaar. Daar houdt de rol van Collectie Gelderland niet op. De verzamelde objecten worden doorgestuurd naar de Collectie Nederland en naar Europeana: erfgoedportalen die op een grotere schaal (respectievelijk in Nederland en in Europa) erfgoedcollecties naar het grote publiek brengen. Daarmee bereiken de collecties een internationaal publiek.

Internationale context
Door deze plaatsing op Europeana, wordt de collectie nu ook in een bredere context getoond. Omdat Europeana naast de collectie van NOC*NSF óók collecties van onder andere Duitse, Noorse, Spaanse, Tsjechische en Franse erfgoedinstellingen laat zien, levert een zoektocht naar de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam een fraaie internationale collectie van historisch beeldmateriaal en nationaal sporterfgoed op. De samenwerking met Europeana draagt daarmee bij aan een bredere blik op het Gelderse online erfgoed.

Op de website van Europeana leest u meer over de digitalisering van dit Nederlands sporterfgoed.

Afbeelding bijschrift: NOC*NSF. Persfoto Olympische Zomerspelen 1928 Amsterdam, via Europeana.