Mini-symposium ‘Iedereen vertelt’: Elf erfgoedorganisaties presenteren oral history pamflet en meer
Op donderdag 4 november 2021 organiseerde Erfgoed Gelderland het mini-symposium ‘Iedereen vertelt’. Centraal stond de vraag hoe oral history kan bijdragen aan een divers en compleet publieksverhaal. Voorafgaand aan het programma met verschillende lezingen presenteerden elf Gelderse erfgoedorganisaties het oral history pamflet.
Iedereen vertelt
Oral history is een interviewtechniek uit de geschiedschrijving waarbij geïnterviewden reflecteren op het verleden vanuit de eigen ervaring en herinnering. Deze democratiserende functie van oral history klinkt door in de naam van het symposium: ‘Iedereen vertelt’. Na het welkom van collega Lian van der Zon en een interactieve LessonUp verzorgd door collega Elmar van de Ree volgden er twee lezingen. Susan Hogervorst (de Open Universiteit) nam het publiek mee in de verschillende manieren waarop oral history interviews worden getoond in publiekspresentaties en benadrukte daarmee de bepalende rol daarin van erfgoedorganisaties. Yvette Kopijn (stichting Verhalen OverLeven i.o.) lichtte toe hoe zij oral history inzet bij o.a. academisch onderzoek, educatieve projecten en museumtentoonstellingen.
De lezingen van Susan Hogervorst en Yvette Kopijn kunt u hieronder terugkijken:
Oral history pamflet
Steeds meer erfgoedorganisaties ontdekken de kracht van oral history. Tegelijkertijd hebben veel organisaties dezelfde vragen en bestaat er soms onduidelijkheid over de term oral history. Eén van de redenen hiervan is dat er nog niet of weinig wordt samengewerkt door erfgoedorganisaties op het gebied van oral history. Daarom ging Erfgoed Gelderland in gesprek met verschillende erfgoedorganisaties over wat oral history voor hen betekent en hoe zij het inzetten. De input die is verzameld tijdens online bijeenkomsten en vragenformulieren hebben geresulteerd in een zogenaamd oral history pamflet dat inspiratie en handvatten biedt om aan de slag te gaan met oral history. De co-creators van het pamflet kregen het eerste exemplaar uitgereikt. Tijdens het symposium sloten ook De Bastei, Eusebiuskerk Arnhem, Kasteel Doornenburg, Museum Geelvinck en het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum zich aan bij het pamflet.
Oral history netwerk
Na de pauze kwamen er verschillende praktijkvoorbeelden aan de orde. Vereniging Het Museum en het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum gingen in gesprek over hoe zij oral history inzetten of willen gaan inzetten in het museum. En collega Else Gootjes presenteerde een carrousel met allerlei inspirerende projecten uit Gelderland waarbij oral history een rol speelt. Tijdens de afsluitende borrel hebben 21 medewerkers en vrijwilligers van erfgoedorganisaties zich aangesloten bij het nieuwe oral history netwerk, dat twee keer per jaar zal samenkomen om kennis en ervaringen uit te wisselen. De eerste bijeenkomst van het netwerk staat gepland op maandag 16 mei van 14.00 tot 17.00 uur.
Wilt u zich aansluiten bij het netwerk en/of het pamflet? Neem dan contact met ons op. Dat kan via info@erfgoedgelderland.nl, of door het benaderen van een van de betrokken collega’s Lian van der Zon, Elmar van de Ree of Else Gootjes.
De volgende partijen zijn aangesloten bij het oral history netwerk van Erfgoed Gelderland:
De Bastei, Erfgoedcentrum Rozet, Eusebiuskerk Arnhem, Gilde Zutphen, Kasteel Doornenburg, Knooppunt Oral History Sprekende Geschiedenis, Leven in de Liemers, Museum Geelvinck, Nationaal Onderduikmuseum, OnWijs, Oude Ambachten & Speelgoed Museum, Paleis het Loo, Regionaal Archief Nijmegen, Regionaal Archief Rivierenland, St. Verhalen OverLeven, Vereniging Het Museum, Werkgroep Oral History Gelderland.
Het mini-symposium op 4 november was onderdeel van het overkoepelende project Regio is Groei waarbij we vanuit verschillende provincies ondersteunen op het gebied van erfgoedparticipatie.