Hoe schrijf je toegankelijke teksten voor jouw museum?
Je richt een nieuwe publiekstentoonstelling in. Daar horen in veel gevallen museumteksten bij die meer uitleg geven over de historische context, een object of een kunstwerk. Maar hoe schrijf je zo’n tekst?
Op dinsdag 26 november organiseerde het Rijksmuseum in Amsterdam een symposium over teksten in musea. Hoe lezen bezoekers zo’n tekst? Hoe lang mag een museumtekst zijn? Wat is een goede tone of voice? En wat wil je met zo’n tekst bereiken? Kortom, hoe schrijf je een toegankelijke, interessante en leuke museumtekst voor jouw publiek? Het Rijksmuseum wilde met het symposium van 26 november graag haar ervaringen delen. Je kunt dit symposium online terugkijken.
Publicatie: Tekst in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum wil met haar museumteksten de bezoekers aansporen om beter en gerichter naar het kunstwerk of naar het object te kijken. Maar wat is daarvoor nodig? Om daarachter te komen, heeft het Rijksmuseum de afgelopen periode aan bezoekers gevraagd wat zij zoeken in een goede museumtekst. Het Rijksmuseum deelde haar bevindingen tijdens het symposium. Bij deze gelegenheid verscheen ook de publicatie Tekst in het Rijksmuseum. Je kunt een online PDF van deze publicatie inzien of downloaden. De publicatie bevat tips, ideeën, publieksonderzoeken en ervaringen. Je kunt de publicatie Tekst in het Rijksmuseum hier gratis downloaden via de website van het Rijksmuseum.
Hoe pakken andere organisaties dit aan?
Naast de onderzoeksresultaten van het Rijksmuseum waren er diverse korte presentaties van onder meer het Holocaust Museum, Communication Museum, Groninger Museum, Imagine IC en het Ofyo Techniekmuseum. In deze presentaties vertelden de medewerkers hoe hun organisaties omgaan met gevoelige onderwerpen, hoe zij kinderteksten schrijven en hoe zij AI toepassen. Betrokkenen van het HATlab van Universiteit Leiden vertelden hoe zij met eyetracking onderzoek hebben gedaan naar het kijkgedrag van museumbezoekers en dan met name kinderen. En de werkgroep ‘Vrouwen in het Rijksmuseum’ vertelden hoe zij inmiddels meer dan 150 teksten gewijzigd hadden omdat daar de vrouw in de tekst ontbrak terwijl zij wel op het schilderij te zien was.
Het symposium is gratis terug te kijken voor wie er niet bij kon zijn. Kijk het symposium hier terug.
Zonder zicht naar het museum
Het Rijksmuseum organiseert vaker bijeenkomsten rondom het vergroten van de toegankelijkheid van het museum. Zo vindt er op 14 januari 2025 een bijeenkomst plaatst in het NEMO Science Museum – georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam – getiteld: ‘Zonder zicht naar het museum’. De bijeenkomst richt zich op de toegankelijkheid van het museum voor blinde en slechtziende bezoekers. Kijk voor meer informatie over het programma en het boeken van tickets op de website van het Rijksmuseum via deze link.