
Historische verenigingen en de lokale politiek
Veel historische verenigingen hebben een moeizame relatie met de gemeente. Deze stelling zal veel betrokkenen bij de erfgoedsector niet verrassend in de oren klinken. Ook in het FARO-rapport Cultureel Erfgoed voor en met iedereen constateerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2021 dat er een kloof lijkt te bestaan tussen lokale politiek en historische verenigingen. Wat hebben beide partijen nodig om deze kloof te overbruggen?
In 2022 deed Liza Werkman vanuit Erfgoed Gelderland een stage-onderzoek naar de relatie tussen historische verenigingen en gemeenten. Wat hebben beide nodig om de kloof te overbruggen en de relatie tot elkaar te verbeteren? En hoe kun je als historische vereniging vervolgens een stevigere positie innemen in de politieke besluitvorming? Liza heeft verschillende interviews gehouden met historische verenigingen en gemeenten. Op basis van de ervaringsverhalen wordt in het onderzoeksrapport gelijke grond gevonden tussen beide partijen en worden een aantal suggesties gedaan die de relatie mogelijk kunnen verbeteren.
“De afgelopen maanden heb ik mij mogen verdiepen in de relatie tussen de historische verenigingen en lokale politiek in Gelderland. Of moet ik zeggen, relaties, want geen enkele relatie is natuurlijk precies hetzelfde”, schrijft Liza in haar onderzoek, “Toch betekent dat niet dat er geen overeenkomsten bestaan tussen verschillende soorten relaties. En ik ben er dan ook van overtuigd dat, hoewel in dit onderzoek in het bijzonder de relatie tussen de Historische Kring Eibergen en de gemeente Berkelland en de relatie tussen de Historische Vereniging Zutphen en de gemeente Zutphen zijn belicht, veel historische verenigingen en gemeentes in Gelderland zich op hun eigen manier in de bevindingen en gedeelde ervaringen uit dit onderzoek kunnen herkennen.” Het onderzoek getiteld ‘De kracht van samen’ is te lezen via deze link. Daarnaast is er ook een samenvattende infographic gemaakt van de aanbevelingen uit het onderzoek.