Een vraag over digitalisering? Klop aan bij…
Graag introduceren we het nieuwe team digitaal erfgoed aan de leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland. Lotte Savelsberg is dit voorjaar begonnen als adviseur digitaal erfgoed. Huub Vilé en Ine de Win zijn werkzaam als digitaal-erfgoed-coaches en datacleaners, aangesteld vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Heb jij – als museum, historische vereniging of andere erfgoedorganisatie – een vraag over het behouden en beheren van jouw digitaal erfgoed? Dan kun je bij Lotte, Huub en Ine terecht.
Stap je over naar een nieuw collectieregistratiesysteem of wil je graag overstappen – hoe pak je dat dan goed aan? Wat doe je als een deel van de collectieregistratie wel op oudere, gedateerde media staat zoals cd’s of floppydisks, maar je hebt de apparatuur niet in huis om deze data te lezen. Hoe kun je dit materiaal dan overzetten? Of misschien wil je – met een geplande verhuizing, verbouwing of herinrichting in het vooruitzicht – graag gelijk de collectie opschonen of online registreren. Waar kun je in dat geval het beste beginnen? En hoe zat het ook al weer met de auteurs- en portretrechten op foto’s? Bij zulke digitaliseringsvragen – en nog veel meer – denkt het team digitaal erfgoed graag mee.
De digitale werkplaats
Huub Vilé en Ine de Win zijn zowel digitaal-erfgoed-coach als datacleaner. Zij geven vanuit deze dubbelfunctie advies bij uiteenlopende vragen rondom digitaal erfgoed. Denk hierbij aan gebruikersvragen wat betreft het collectieregistratiesysteem Memorix Maior, het standaardiseren aan de hand van termenlijsten, het toepassen van linked open data en het opschonen van online collecties. Zij bieden op deze manier ondersteuning bij verschillende onderdelen van het digitaliseringsproces. Huub: ‘Grofweg hebben we het dan over het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van collecties, op een duurzame wijze. Daarbij houden we altijd de overkoepelende waardes van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) in gedachten. Bijvoorbeeld dat de wensen van gebruikers het uitgangspunt zijn, dat informatie vanuit de bron wordt gedeeld, en dat we het als netwerk gezamenlijk voor elkaar moeten krijgen.’
Als digitaal-erfgoed-coaches zijn Huub en Ine ook nauw betrokken bij het landelijke Netwerk Digitaal Erfgoed. Als onderdeel van dit brede en hechte netwerk, wisselen ze kennis en ideeën uit met andere digitaal-erfgoed-coaches in het land. ‘Zo kunnen we de erfgoedorganisaties binnen de provincies nog beter ondersteunen’, vertelt Ine.
Een digitale strategie
Lotte Savelsberg is sinds mei werkzaam als adviseur digitaal erfgoed. Ze spreekt met de Gelderse erfgoedorganisaties over hoe zij hun collecties en verhalen digitaal kunnen bewaren en kunnen presenteren. Zij houdt zich tevens bezig met de doorontwikkeling van de verschillende digitale platforms van Erfgoed Gelderland, waaronder mijngelderland.nl en collectiegelderland.nl. Op deze publiekswebsites zijn ruim vierduizend verhalen en meer dan een half miljoen collectiestukken van de Gelderse erfgoedorganisaties bij elkaar gebracht. Lotte buigt zich over digitale strategieën waarmee dit Gelderse erfgoed op duurzame wijze bewaard blijft en beschikbaar wordt voor zo veel mogelijk mensen. Er verandert immers voortdurend veel in het digitale erfgoedveld. Nieuwe ontwikkelingen (o.a. op het gebied van AI en linked open data) volgen elkaar in een snel tempo op. Erfgoed Gelderland wil dan ook voortdurend onderzoeken hoe haar eigen dienstverlening en websites doorontwikkeld kunnen worden.
Voor ieder beschikbaar
Het digitaliseren, vindbaar en doorzoekbaar maken van collecties biedt erfgoedorganisaties, onderzoekers en het geïnteresseerde publiek veel mogelijkheden: ‘Er liggen talloze bijzondere foto’s, archiefstukken en objecten in de depots van musea of in privécollecties bij mensen op zolder. Zolang het enkel daar ligt, kun je er nog niet heel veel mee. Maar als je het online registreert, vindbaar en toegankelijk maakt, dan wordt deze informatie beschikbaar voor uiteenlopende publiekstoepassingen,’ vertelt Lotte. Huub vult aan: ‘Erfgoed is immers gemeengoed, het is van iedereen. Als je het digitaliseert, kunnen veel meer mensen erbij’.
Advies en ondersteuning
Een groot aantal erfgoedorganisaties, musea of historische verenigingen in de provincie zou graag – een deel van de collectie – (waaronder archiefstukken, museale objecten of verhalen) willen digitaliseren. Ine: ‘Soms betreft het ook kleinere (vrijwilligers)organisaties die veel kennis meedragen, maar bijvoorbeeld weinig fte beschikbaar hebben of die nog niet precies weten hoe ze met de digitalisering van de collectie kunnen beginnen. Dan is het fijn dat wij op deze manier ondersteuning kunnen bieden in dit proces.’ Er zijn in de afgelopen twee maanden al veel nieuwe – en ook hele diverse – vragen binnengekomen bij het team digitaal erfgoed. Heb jij een vraag op het gebied van digitale collecties of digitalisering? Neem dan contact op met:
Hoe staat jouw organisatie ervoor als het gaat om het bewaren, beheren en toegankelijk maken van je digitaal erfgoed voor je publiek? Met de Zelfscan Digitaal Erfgoed van het NDE krijg je daar meer inzicht in. Of neem een kijkje in het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties van het NDE. Dit Spoorboekje leidt erfgoedorganisaties stapsgewijs langs het proces van bewaren en presenteren van de erfgoedcollectie.