Datawerkplaats bezoekt het Elisabeth Weeshuismuseum
Het Elisabeth Weeshuismuseum in Culemborg bereidt zich voor op een nieuw collectieregistratiesysteem. Een perfect moment om de bestaande collectiedata kritisch te bekijken. Maar hoe zorg je ervoor dat je data goed opgeschoond is? En hoe bereid je je voor op het gebruik van terminologiebronnen? Het museum schakelde hiervoor de hulp in van collega’s Huub Vilé en Ine de Win die samen de Datawerkplaats van Erfgoed Gelderland verzorgen.
Wat is de Datawerkplaats?
De Datawerkplaatsen zijn een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Dit jaar zijn ze van start gegaan in zeven provincies. Bij veel organisaties is de collectiedata in de loop der tijd vervuild geraakt. Bijvoorbeeld door typefouten, verschillende schrijfwijzen of informatie in de verkeerde invoervelden. Bij de Datawerkplaatsen kunnen organisaties terecht voor advies, training en praktische ondersteuning bij het opschonen en verrijken van collectiedata. Hoewel de organisaties zelf aan de slag gaan, worden ze begeleid door onze datacleaners, Ine de Win en Huub Vilé.
Vier eeuwen geschiedenis in de collectie
Het Elisabeth Weeshuismuseum vertelt het verhaal van circa 700 weeskinderen die hier in vier eeuwen zijn grootgebracht. Daarnaast komt ook de stadsgeschiedenis aan bod. Daarom beheert het museum een diverse collectie, met onder andere foto’s, schilderijen, kleding, huishoudelijke voorwerpen en interieurobjecten. Bekijk de collectie zelf op CollectieGelderland.
Met het nieuwe systeem in zicht besloot het museum de eigen collectieregistratie onder de loep te nemen. Dit bleek nuttig op verschillende vlakken: kleine fouten en verschillende schrijfwijzen beperkten de zoekresultaten voor online gebruikers, en het grote aantal invoervelden bemoeilijkte het eigen overzicht. Daarnaast wilde het museum een slag slaan richting het Termennetwerk, waarvoor in de nieuwe software een koppeling kan worden gemaakt. Drie duidelijke voorbeelden van redenen om met de Datawerkplaats aan de slag te gaan.
Datawerkplaats in de praktijk
Op locatie in het museum gingen conservator Jesse Krol en directeur Dirk Janse samen met de datacleaners van Erfgoed Gelderland aan de slag. Ze exporteerden de database uit het collectieregistratiesysteem en bewerkten deze met OpenRefine. Dit gratis programma bood hen niet alleen meer inzicht in de data, maar ook technieken om deze in bulk op te schonen en te verrijken.
Na de werksessies met de Datawerkplaats heeft het museum beter inzicht in het gebruik van de verschillende invoervelden. Door zelf aan de slag te gaan in OpenRefine hebben ze praktijkervaring opgedaan en de invoervelden voor ‘objectnaam’, ‘materiaal’ en ’techniek’ opgeschoond en grotendeels voorbereid op een koppeling met het Termennetwerk.
Zelf aan de slag
Wil jouw organisatie ook aan de slag met het opschonen of verrijken van je collectiedata? Neem dan contact op met datacleaners Ine of Huub. Heb je nog geen concrete vraag of casus, maar ben je wel benieuwd naar de mogelijkheden? In 2025 zullen er in het kader van de Datawerkplaats van Erfgoed Gelderland trainingen worden gegeven om collectiedata op te schonen of te verrijken, bijvoorbeeld met de bulktool van Memorix Maior of door middel van OpenRefine.