Maak kennis met de juryleden

De jury bestaat uit kenners van het Gelderse Erfgoedveld. De samenstelling van de jury wisselt tweejaarlijks. De winnaar van de voorgaande editie neemt plaats in de jury. De jury selecteert het project dat de Gelderse Roos Juryprijs verdient.

Louise te Poele
Louise te Poele (1984) werd geboren in Winterswijk en groeide op in Lievelde. Ze studeerde aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en volgende een artist in residence in Hamminkeln Duitsland. Zij won in 2019 de Arnhemse Cultuurprijs en haar werk wordt internationaal geëxposeerd. Haar nieuwsgierigheid waarbij ze steeds iets wil uitvinden wat in eerste instantie onmogelijk leek, stuurt haar voortdurend naar nieuwe verten. Maar alles van tevoren precies uitstippelen heeft voor haar geen zin. Elk werk is een instinctieve en associatieve ontdekkingstocht: “Ik zie iets voor me, en dan denk ik: hoe kom ik daar?” Ze experimenteert uren met voorwerpen en belichting in het atelier: “Ik moet het letterlijk in mijn vingers krijgen. Het zit hem uiteindelijk in de verfijning.” De foto’s die ze maakt doen op het eerste oog denken aan zeventiende-eeuwse stillevens, maar wie langer kijkt ziet dat de uitbundige composities weinig weg hebben van het sobere realisme dat we in Nederland gewend zijn. Ogenschijnlijk dagelijkse objecten krijgen vastgelegd door Louise een mythische en geheimzinnig voorkomen. In de foto’s, waarin ze in iedere vierkante millimeter digitaal tekent, wordt gespeeld met licht, kleur en betekenis. In alles wat ze doet zijn dogma’s haar vreemd, ze exposeert net zo lief in een Parijse nachtclub die ze omtovert tot bedevaartsoord als in musea en ruimtelijk werk buiten in de weilanden van Zutphen tijdens de IJsselBiënnale.

Marjan van Ooijen
Marjan van Ooijen is secretaris bij het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren (www.egvl.nl). In 2015 hebben drie historische verenigingen uit Herwijnen, Vuren en Spijk/Vogelswerf een Stichting opgericht met als doel het in kaart brengen van locaties in het Rivierengebied waar vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Dit om deze helden een gezicht te geven. Een herinneringsroute loopt o.a. langs deze crashlocaties die gemarkeerd zijn met informatieborden (www.beleefroute.nl). De door nabestaanden gedoneerde persoonlijke spullen van de vliegeniers, verzetsstrijders, burgerslachtoffers en Joodse medeburgers zijn ondergebracht in een door de Stichting opgericht museum. Dit in 2017 geopende museum begon met 2 fortkamers en is uitgegroeid tot een museum met 8 fortkamers, waar 30 vrijwilligers o.a. rondleidingen geven en een bezoekles voor basisschoolleerlingen verzorgen. Als secretaris bij zowel de Stichting/museum alsmede bij de historische vereniging Den Ouden Dijk Herwijnen organiseert Marjan allerlei activiteiten en zorgt zij voor de PR. Het vrijwilligerswerk doet ze met veel plezier naast haar functie bij het kabinet van de burgemeester van Dordrecht. Samen met anderen werken aan een project geeft haar als vrijwilliger een bijzonder gevoel van waardering. In 2019 heeft het Sky- of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum de Gelderse Roos Juryprijs gewonnen en daarom maakt Marjan dit keer deel uit van de jury.

Dolly Verhoeven
Dolly Verhoeven (1959) studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde daar op een onderzoek naar regionale geschiedenis. Zij heeft een eigen bureau voor historische projecten (Storia in Apeldoorn) en is een dag per week verbonden aan de Radboud Universiteit als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis. Zij gaf leiding aan grote historische projecten, waaronder vijf provinciebrede Gelderse Erfgoedfestivals, stelde tentoonstellingen samen en publiceerde over lokale en regionale historische onderwerpen. Op dit moment werkt zij als projectleider en auteur samen met anderen aan het Verhaal van Gelderland, een vierdelig boek over de geschiedenis van de provincie.

Foto: Duncan de Frey

Marielle Hendriks
Marielle Hendriks is sinds eind 2018 directeur-bestuurder van de Monumentenwacht Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de provinciale ondersteuningsinstelling voor iedereen die zich professioneel of vrijwillig inzet voor een bloeiende erfgoedsector. Door effectief de krachten te bundelen met andere partijen binnen en buiten de provincie, ook binnen het onderwijs, de bouw-, de zorg- en de energiesector, zet het Erfgoedhuis in op innovatie en vernieuwing. Speerpunten daarbij zijn digitalisering van erfgoedcollecties, erfgoedvrijwilligers, erfgoededucatie en verduurzamen van monumenten. Eerder was Hendriks directeur van de Boekmanstichting, nationaal kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in Amsterdam en onder meer drijvende kracht achter de Cultuurindex Nederland en het internationale Compendium of Cultural Policy and Trends. Ook werkte zij bij het Museum of Fine Arts in Boston en bij de afdeling cultuur van de gemeente Issy-les-Moulineaux (Parijs). Zij studeerde Algemene Letteren en Kunstbeleid- en management aan de Universiteit Utrecht.

Foto: Floris Scheplitz

Marilyn A-Kum
Marilyn A-Kum is geboren in Amsterdam, getogen in Apeldoorn en geworteld in Arnhem, met een dubbele culturele achtergrond. “Altijd uitgaand van het positieve in mensen, wil ik vechten voor gelijke kansen voor iedereen. Iedereen moet zeker zijn van een eerlijke toekomst. Want iedereen telt mee en is volwaardig onderdeel van de Nederlandse samenleving. Daarom knok ik voor een eerlijke kans in het onderwijs, op een goede opleiding, een eerlijke kans bij sollicitatie, en een eerlijke kans op een goed loon en een vaste baan”. Marilyn is een ervaren coach en manager. Op dit moment is ze regiomanager bij Stichting Lezen en Schrijven: https://www.lezenenschrijven.nl/ en ze is statenlid in de Provinciale Staten en namens het PvDA werkzaam als woordvoerder op de thema’s: cultuur & erfgoed, onderwijs en arbeidsmarkt en inclusieve samenleving.

Marc Wingens
Marc Wingens studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde in 1994 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op een onderzoek naar Nederlandse bedevaarten in de vroegmoderne tijd. Na diverse functies te hebben vervuld aan Nederlandse universiteiten en in de erfgoedsector is hij sinds 2006 werkzaam bij Erfgoed Gelderland. Sinds 2010 is hij daar algemeen directeur. Wingens is secretaris van de jury van de Gelderse Roos Juryprijs.