Zilver Museum Doesburg

PlaatsDoesburg
Eigenaar Bestuur Stichting Zilvermuseum Doesburg
Stemmen 68
website terug naar overzicht

68 stemmen

Al in 1457 werd in Doesburg door Gosen Momme mosterd gemaakt. En nog steeds wordt in Doesburg mosterd gemaakt, die ook daarbuiten ruime bekendheid heeft. Niet voor niets heeft Doesburg de bijnaam Mosterdstad. En ondanks de coronapandemie met de vele beperkingen voor ontvangst van publiek, heeft de Stichting Zilver Museum Doesburg het in juni 2021 gewaagd in de eeuwenoude Martinikerk (oorspronkelijk gebouwd tussen 1232 en 1250 ) in Doesburg een uniek en zeer aantrekkelijk thematisch museum vol zilveren mosterdpotjes en aanverwante objecten te openen: Zilvermuseum Doesburg met een unieke collectie uit meer dan twintig landen , uit de periode 1700 tot begin twintigste eeuw.

Deze collectie hoort bij Doesburg, omdat daarmee de historie van de stad met haar meer dan 600 jaar oude mosterd-industrie in ere gehouden wordt. Het museum is gevestigd in de markante Martinikerk, middenin het historisch centrum van Doesburg. In het kerkgebouw – in een nieuw gebouwde, moderne ruimte – staan de objecten in speciaal daarvoor ontworpen vitrines uitgestald. Deze bijzondere plaats en de speciaal ontworpen inrichting zorgen ervoor dat men zich direct in een andere wereld waant.

“Mosterdstad Doesburg is blij met de aanwinst van dit museum met deze unieke collectie. Het is interessant voor de stad én beslist een niche in de Nederlandse wereld van kunst en cultuur”, aldus Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg.

In wisselende exposities komen verschillende kunststijlen die toegepast zijn bij de wereldwijd gemaakte mosterdpotjes en bijbehorende objecten aan bod. Over deze kunststijlen alsmede over andere materialen in combinatie met zilver verstrekt het museum uitgebreide informatie, bijvoorbeeld over hoe en waarom Boheems glas, Imari porselein en parelmoer werd toegepast bij zilveren mosterdpotjes. Daarnaast zijn folders beschikbaar met informatie over de industriële geschiedenis van Doesburg en over kunst- en cultuurstromingen, beide in relatie tot o.a. mosterd, azijn en aardewerk. Het thema mosterd wordt zo in een regionaal en (inter)nationaal kader geplaatst. Een doorlopende digitale presentatie maakt deel uit van de exposities.

Wilt u het museum bezoeken?
Het thema van de openingstentoonstelling is “Zilver en Mosterd”, verdere informatie is te vinden op de website van het museum: www.zilvermuseumdoesburg.nl

Openingstijden 2021:

  • 5 juni t/m oktober, dinsdag t/m zaterdag: 11.00 u. – 17.00 uur.
  • zondag: 12.30 u. – 17.00 uur.
  • nov. t/m april 2022, dinsdag t/m zaterdag: 11.00 u.- 14.00 uur.
  • zondag: 12.30 u.- 14.00 uur.
  • En elke 1e zondag van de maand Culturele Zondag:
    12.30 u – 17.00 uur.

Entree:
€ 3,00 per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar; Rolstoelbezoekers; Vriend; Kompaan en Sponsor van het museum: gratis

Samenwerkingspartners: PGAD (Protestante Gemeente Angelo-Doesburg), Stibema (Stg. Beheer en Onderhoud Martinikerk)