‘Wie was Anna Maria Moens?’

PlaatsEde
Eigenaar Gemeentearchief Ede
terug naar overzicht

Anna Maria Moens (1775 – 1833) moet rond 1800 een bekende verschijning in Ede zijn geweest. Ze was kostschoolhoudster op huis Kernhem en schrijfster. In dit lesprogramma voor klas 1 en 2 havo/vwo leren leerlingen Moens kennen door zelf aan de slag te gaan met een scala aan archiefbronnen, zoals notariële akten, foto’s en het prachtige Album Amicorum (een soort vriendenboek) van Moens.

Het doel is om leerlingen bekend te maken met de diversiteit en rijkdom van archiefstukken. Ook wordt Moens en het Ede van haar tijd voor een jonge doelgroep weer tot leven gewekt. Dat laatste gebeurt haast letterlijk in een filmpje dat de leerlingen van tevoren te zien krijgen.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Tijdens deze gastles worden jongeren op een interactieve manier bij archiefbronnen en een lokale historische figuur betrokken. De naam van Moens is misschien nog wel bij velen bekend in Ede, maar met dit lesproject komt ze weer echt tot leven, net als in het bijbehorende filmpje. Daarnaast hebben jongeren na deelname feedback kunnen geven op het lesprogramma, zodat het verder doorontwikkeld kan worden.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Gemeentearchief Ede, Linked Cultuurmanagement en Toneelvereniging Mare.