Wat heb ik de Wellenaren bewonderd

PlaatsWell (Gelderland)
Eigenaar Stichting Langs de Mersloot
Stemmen 252
website terug naar overzicht

252 stemmen

Het uitgebreide boek ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’ (340 pagina’s) is het resultaat van een reeks gesprekken met een groep oudere Wellenaren over hun belevenissen gedurende de oorlog en de wederopbouwjaren. Deze gesprekken zijn geverifieerd met behulp van bezoeken aan het Tielse Archief. Het boek is verluchtigd met foto’s van vroeger en van nu om de verhalen te verduidelijken.

De aanleiding om dit project te starten was de viering van 75 jaar bevrijding in Nederland. In 2018 zijn we begonnen met de voorbereidingen. Daarin zijn we samen opgetrokken met de Wellse fanfare OBK die ook plannen had in het kader van 75 jaar bevrijding. Zo studeerde de fanfare een stuk in over een gebeurtenis van de Tweede Wereldoorlog: over een Wellenaar die met een bootje over de Maas voer om een gewonde Amerikaanse parachutist te verzorgen. Dit verhaal (en nog vele andere) is ook in het boek terechtgekomen.

De verhalen zijn verzameld door verschillende gesprekken te voeren met oudere Wellenaren. In het Wellse Veerhuis hebben een aantal leden van de stichting Langs de Mersloot gezorgd dat er een vertrouwde omgeving werd gecreëerd, waarin oudere dorpsgenoten hun verhaal konden doen. Deze verhalen zijn door een drietal medewerkers genotuleerd, een vierde verzorgde de opname van het geheel. De verhalen gaan over gebeurtenissen uit de oorlogsjaren en uit de periode van de Wederopbouw van het dorp tussen 1945 en 1960. Deze verhalen zijn vervolgens uitgewerkt en in het streekarchief is gezocht naar relevante informatie en begeleidend fotomateriaal.

Begin september, tussen een tweetal lockdowns door, is het eindresultaat van dit alles, het boek ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’, gepresenteerd. De eerste druk was in een paar weken uitverkocht. Een tweede druk is er inmiddels ook.

Samenwerkingspartners: Plaatselijke en regionale sponsors