Vlasoven te Veene

PlaatsWinterswijk
Eigenaar Stichting Vlasoven te Veene
Stemmen 574
website terug naar overzicht

574 stemmen

Dit jaar (2021) wordt de circa 200 jaar oude vlasoven ‘Te Veene’ teruggeplaatst op bijna haar oorspronkelijke plek op Landgoed Te Veene nabij boerderij Veenhuis in Winterswijk Woold. Hier werd eeuwenlang vlas verbouwd en verwerkt. De vlasoven mag niet verloren gaan en moet behouden worden voor de volgende generatie.

Stichting Vlasoven te Veene (opgericht in 2019) wil de textielgeschiedenis van Winterswijk behouden en weer zichtbaar maken in het landschap. De Stichting gaat daarom het verhaal ‘van vlas tot linnen’ vertellen en de vlasoven zal volledig worden gerestaureerd.

In de Achterhoek en het aangrenzende West-Münsterland was er tot de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw een welvarende textielindustrie. De Stichting Vlasoven te Veene heeft tijdens de pandemie een educatieve fietsroute ontwikkeld en uitgevoerd om het verhaal van vlas tot linnen met de daaruit ontstane textielgeschiedenis te vertellen. Meerdere routes staan in de planning.

De Stichting wil verder workshops en lessen ontwikkelen voor het onderwijs en andere geïnteresseerden. Hierin wil de Stichting ook de vele (huidige) toepassingen van vlas tonen. Bovendien is vlas milieuvriendelijk en draagt het gewas bij aan de biodiversiteit. Behoud van de enige vlasoven in Nederland in het vrije veld is essentieel om de huidige generaties en komende generaties te tonen hoe vlas wordt/werd verbouwd en bewerkt (o.a. drogen met behulp van de oven) tot linnen.  

Samenwerkingspartners: Achterhoekse Vlasspinners Bond Heemschut afd. Winterswijk Erfgoedklusbrigade Gemeente Winterswijk Monumentenbelangen Winterswijk Stichting Historische Kring Kotten Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk Woolds Belang