Vlasoven naar Landgoed ’t Veene in het Woold

Gemeente Winterswijk, Monumentenbelangen Winterswijk, Erfgoedklusbrigade, Stichting Historische Kring Kotten, Woolds Belang, Erfgoedvereniging Bond Heemschut

PlaatsWinterswijk Woold
Eigenaar Van der Lugt stichting en beoogd eigenaar: familie Van ’t Westende Meeder - Sikkink
Stemmen 268
terug naar overzicht

De bijna 200 jaar oude vlasoven ‘Te Veene’ staat nu bij Kössink (Van der Lugtstichting) aan de Kössinkweg in Winterswijk Huppel. De bedoeling is dat de vlasoven zal worden teruggeplaatst met medewerking van de Van der Lugtstichting naar het Landgoed ‘Te Veene’ in ’t Woold. Hierbij zijn financiën nodig. Help ons deze prijs te winnen. De vlasoven keert dan terug naar de historische plek, in de nabijheid van boerderij ‘Veenhuis’, de plek waar eeuwenlang vlas werd verbouwd en bewerkt.

In de Achterhoek en het Duitse Westfalen was in de jaren 20 van de twintigste eeuw een welvarende textielindustrie. In de Achterhoek waren vooral de plaatsen Winterswijk, Aalten en Oeding (Duitsland) heel erg belangrijk voor de textielindustrie. Langs deze plaatsen en de te herplaatsen vlasoven in ‘t Woold zal door de Stichting Historische Kring Kotten een educatieve fietsroute worden ontwikkeld. Deze route zal worden gebruikt door toeristen, scholieren, omwonenden en geïnteresseerden in historie en cultuur.

De vlasoven moet worden behouden om aan de huidige generatie, maar ook aan de toekomstige generaties te laten zien hoe het proces van vlas naar linnen verloopt. Naast de vlasoven in het Openlucht Museum te Arnhem is deze vlasoven nog de enige die er in Nederland bestaat en daarom een bijzonder erfgoed om te behouden. Als de vlasoven wordt teruggeplaatst zal deze ook worden gerestaureerd. Hierdoor zal de vlasoven behouden blijven voor het erfgoed in Winterswijk en Nederland.