Vendelzwaaien in Gelderland is voor alle leeftijden

PlaatsGelderland
Eigenaar Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus
terug naar overzicht

Het vendelzwaaien in Gelderland staat op de immateriële culturele erfgoedlijst van Nederland. Ruim 450 vendeliers in Gelderland beoefenen deze tak van culturele uiting. Daarvan zijn er zo´n 100 jeugdvendeliers die hun uiterste best doen om de slagen in een bepaalde volgorde, onder de knie te krijgen. Momenteel is een werkgroep van vendeliers, waaronder ook jongeren, met het bestuur van de federatie bezig om de culturele uiting toekomstbestendig te maken. Dat wil zeggen, het maken van nieuwe slagen, een nieuw programma en nieuwe jurering. Een veelzijdige klus die het vendelzwaaien ook in de verre toekomst moet laten zien als een strijd tussen het goede en het kwade.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Het is een culturele uiting die zelfs jongeren weet aan te zetten tot een sublieme uitvoering. In de zogenoemde acrobatische klasse, een vrije klasse, is goed te zien dat ook jongeren werken aan vernieuwingen en tevens aan het in stand houden van tradities.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Alle schutters- en gildeverengingen van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus, met een ledenbestand van 62 verenigingen. Hiervan beschikker er ruim 40 over een vendeliersgroep, waarvan er zeker 25 een groep jeugdvendeliers hebben.