Stoommachine No 227 Borculo

Meilink, Vrijwilligers Brandweermuseum Borculo, Architectenlab Deventer

PlaatsBorculo
Eigenaar Stichting stoommachine No 227 Borculo
Stemmen 344
terug naar overzicht

Op het pleintje voor het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo is een stoommachine uit 1912 permanent tentoongesteld. Op een fundament en veilig omgeven door een stevig, sterk en stijlvol glazen stoompaviljoen is dit pronkstuk uit de oude zagerij van de Firma B. Meilink, nu bekend als Meilink, tot in lengte van dagen te bewonderen.

In 1912 maakte de zagerij, destijds genaamd zagerij en houthandel B. Meilink, een enorme moderniseringsslag met deze bij de fabrikant Nering en Bögel te Deventer aangeschafte machine: het bedrijf werd er ‘stoomhoutzagerij’ door. In die tijd was dit top of the bill. Deze stoommachine heeft tot eind jaren ’50 dienst gedaan door een zaagmachine aan te drijven. Met deze zaagmachine werden de boomstammen, afkomstig van landgoederen uit de omgeving van Borculo tot planken gezaagd. Na het ‘pensioen’ van de stoommachine vond de aandrijving elektrisch plaats. Wel bleef de stoommachine altijd binnen de muren van Meilink opgeslagen.

Met de hulp van sponsoren en de inzet van vrijwilligers, is het mogelijk gemaakt om de stoommachine permanent ten toon te stellen voor het Brandweer- en Stormrampenmuseum van Borculo. Talloze mensen hebben aan dit bijzondere project bijgedragen. Zo zijn vrijwilligers van het Brandweermuseum 4 tot 5 maanden actief geweest met het schoonmaken, strippen en restaureren van stoommachine ‘ No. 227’. De stichting heeft hen hiervoor speciaal onderscheiden. Als men aan het wiel draait, komt de stoommachine in beweging en wordt het verhaal van Meilink en de stoommachine verteld aan de bezoeker.