Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk

PlaatsWilp
Eigenaar Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk
Stemmen 479
website terug naar overzicht

479 stemmen

De Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk is een museale onderneming. De activiteiten zijn gebaseerd op beheersing van de gehele keten van houtverwerking, volgens de ambachtelijke technieken uit de hoogtijdagen van de industriële revolutie, op basis van duurzame processen. Ze timmeren aan de weg met een renovatie, bijna volledig uitgevoerd door het harde werk van vrijwilligers.

De Stichting Stoomhoutzagerij is een particulier initiatief en ontstond in 2015. Een oude, verwaarloosde houtzagerij werd gekocht. Met vrijwilligers werden er weer bomen gezaagd, bezoekers ontvangen en tafels gemaakt. Ook is er een klompenmakerij gevestigd. De onderneming richt zich op het stimuleren van historisch besef en het overdragen van kennis. Daarbij wordt aandacht besteedt aan het hele productieproces. Vrijwilligers delen hun bestaande ambachtelijk kennis met vrijwilligers die hun vaardigheden willen vergroten. De ambachten worden gedemonstreerd aan bezoekers en overgedragen aan (jongere) vrijwilligers. Inkomsten worden gegenereerd door de verkoop van producten, ontvangen entreegelden en horeca.

De gemeente gaf het gebouw de status van gemeentelijk monument. En inmiddels zijn er meer dan 70 vrijwilligers actief betrokken. In overleg met de gemeente zijn er nu plannen gemaakt voor renovatie van het geheel. Met subsidie van de Provincie Gelderland kan de Stoomhoutzagerij dit mogelijk maken. Fase 1 van de bouw is zo goed als klaar. Er zijn atelierruimtes gebouwd waar kunstenaars en hobbyisten kunnen werken. Er zijn gesprekken met Oudheidkundige Kring Voorst, die zich mogelijk op termijn op deze locatie gaat huisvesten. En binnenkort vinden er weer rondleidingen plaats en kunnen bezoekers genieten van de museale belevingsomgeving en de demonstratie van oude ambachten.

Bijzonder is dat de werkzaamheden van de bouw bijna volledig door vrijwilligers zijn uitgevoerd, met slechts 2 professionele bouwvakkers. Zoals ook het belevingsmuseum volledig wordt gedragen door vrijwilligers. Dat alles heeft mogen leiden tot een aantrekkelijke publiekstrekker voor de gemeente Voorst.