Stoomgemaal De Tuut met motorenmuseum

De zorginstelling Doederij, Cultuurexpress Maas en Waal

PlaatsAppeltern
Eigenaar Stichting Baet en Borgh
Stemmen 94
website terug naar overzicht

De Monumentenstichting Baet en Borgh houdt als een van de weinigen de herinnering levend aan de tijd dat Nederland ingrijpend veranderde. Ongeveer 100 jaar geleden kwam de industrialisatie pas echt opgang. Het moderne Nederland van nu heeft zijn wortels in die tijd. Het is belangrijk de herinnering daaraan levend te houden, want wie de geschiedenis niet kent is gedwongen haar te herhalen (George Santayana ).

De tuut is de afgelopen 30 jaar geheel gerestaureerd is nu nog het enige volledig authentieke en werkende stoomgemaal in het stroomgebied van Rijn en Maas waar er ooit 75 zijn gerealiseerd. In deze periode zijn geregistreerd 80.000 uren in het project gestoken door tientallen vrijwilligers. Naast dit stoomgemaal is een collectie vroege verbrandingsmotoren van 1880 tot 1910 ondergebracht. Alle zaken zijn regelmatig in bedrijf te bezichtigen in de zes stoomweekenden per jaar. De geschiedenis van de waterbeheersing met stoomtechniek uit de periode 1846 tot 1967 is daardoor nog geheel beleefbaar. Als aanvulling hebben we een jaarlijkse tentoonstelling waarbij telkens een thema voor het voetlicht wordt gebracht van geschiedenis van waterstaat en aandrijftechniek.

Thans zijn we gestart met het project ‘Water en Vuur’ om de boodschap van het bestaan en geschiedenis van dit complex met moderne audiomiddelen inzichtelijk en beleefbaar te maken als er geen stoom is om de zaken te laten draaien. We verwachten en hopen dat met de realisatie van project ‘Water en vuur’  het aantal bezoekers – thans 5000 per jaar – met enige duizenden zal stijgen.

De zorginstelling Doederij verzorgt de dagelijkse openstelling, verkoopt kaartje en serveert een drankje op verzoek. De Doederij is een dagopvang voor mensen met een kleine handicap onder leiding van groepsleiders. Deze dagelijkse opstelling   levert veel extra bezoek.