Romeinse Tuin De Steenen Camer

PlaatsArnhem-zuid
Eigenaar Fred van der Stap, voorzitter BTV Elderveld
Stemmen 5
website terug naar overzicht

5 stemmen

In 2015 heeft een enthousiaste groep leden van BTV Elderveld samen met buurtbewoners op verzoek van AWN en KNHM een Romeinse tuin ingericht in wijkpark de Steenen Camer. Ook is er een Romeinse bijenstal nagebouwd. Dit alles ter ondersteuning van de Limes-locatie Castellum Meinerswijk.

De restanten van het Castellum (een gebouw uit de eerste eeuw van onze jaartelling) zijn in 2016 weer zichtbaar gemaakt. De Romeinse tuin wordt wekelijks door een groep vrijwilligers onderhouden. Verder organiseren zij vier keer per jaar een Romeinse activiteit. In mei een lezing en in juni, augustus en oktober een Romeinse markt rond de Romeinse tuin met veel Romeinse en Bataafse figuranten, een Romeins tentenkampje, Romeinse kinderspelen, proeverij etc. Er zijn rondleidingen door de Romeinse tuin en naar de fundamenten van het Castellum Meinerswijk.

In 2019 is er de theatervoorstelling Vitalis georganiseerd, hierbij werd met veel re-enactors de Bataafse opstand (69 n. chr) nagespeeld. Zowel de inrichting en het onderhoud van de Romeinse tuin en de organisatie van de vele activiteiten zijn mogelijk gemaakt door vele instanties waaronder de Gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland. Mede dankzij de Romeinse tuin en de Romeinse activiteiten is onlangs de Romeinse Limes erkend als UNESCO Werelderfgoed.

In 2020 en 2021 konden er door de coronacrisis nauwelijks leuke activiteiten worden georganiseerd. Het onderhoud van de Romeinse tuin is wel goed doorgegaan. Coronaproof is er in zes kleine groepjes wekelijks gewerkt. Per groepje van twee personen werden de werkklussen uitgevoerd.

In plaats van de activiteiten is de tuin geheel vrij opengesteld voor buurtbewoners om deze zelfstandig te bezoeken/bewonderen. Bij de ingang was een informatiegids beschikbaar om zelf de verhalen achter de aanwezige gewassen te lezen. In groepjes van ca. acht personen hebben we, op afspraak, toch nog diverse rondleidingen kunnen verzorgen. In de 2-maandelijkse wijkkrant Elderveld Nieuws en het clubblad van de BTV Elderveld zijn omwonenden op de hoogte gehouden van wat er wel en niet mogelijk was in en rond onze Romeinse tuin met o.a. de volgende kopij-tekst:

Ondanks de Covid-19 wordt onze Romeinse tuin netjes onderhouden. Helaas kunnen we voorlopig geen rondleidingen houden maar buurtbewoners kunnen tijdens hun “blokje om” wel genieten van alle pracht. Speciaal voor de bijen maar ook voor onze bezoekers hebben we veel planten in bloei laten schieten. Prei, karwij, bietjes, rammenas en kool geven namelijk hele mooie kleureffecten.

Er zijn hier ook veel foto’s van gemaakt. Dagelijks zagen ze bezoekers en van hen kregen zij dan ook zeer positieve reacties en bedankjes. Ze zijn er erg trots op dat de Limes nu erkend is als UNESCO Werelderfgoed.

Samenwerkingspartners: Biologische Tuinbouwvereniging ElderveldAWN-Archeologie, afdeling Zuid-Veluwe Oost-Gelderland (afdeling 17), Stichting Hoogstamboomgaard de Steenen Camer, HKE (Historische kring Elden), Rozet Arnhem, Romeinen.NU, Romeinennetwerk Gelderland, Prodesse Conamur, Tempel- en Kerkmuseum Elst