Pakhuis on Tour

Ieders Museum, Stichting Salem, Zorggroep Noordwest Veluwe.

PlaatsErmelo
Eigenaar Museum Het Pakhuis
Stemmen 97
website terug naar overzicht

Met Pakhuis on Tour brengen vrijwilligers van het Ermelose museum Het Pakhuis een stukje museumbeleving bij de zorginstellingen. Wie niet (meer) in de gelegenheid is om het museum te bezoeken kan op locatie de museumervaring krijgen. De museumkar is gevuld met collectiestukken en rekwisieten om de beleving op locatie te kunnen bieden. Er is ingezet op alle zintuigen en het is vooral de interactie met de mensen die dit project bijzonder maakt.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Met Pakhuis on Tour bieden we de mensen en hun mantelzorger even andere gespreksstof en een andere invulling van de dag. Het is op dat moment niet de zorg die telt, maar het genieten. De museumbeleving op locatie biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen; wel haalt men herinneringen op met het langetermijngeheugen en worden persoonlijke ervaringen gedeeld. Bovendien biedt het museum hiermee een inspirerend programma in de eigen veilige omgeving.

Om dit project goed te kunnen uitrollen hebben de medewerkers en vrijwilligers een uitgebreide training gevolgd over onder meer ‘See, think, wonder’ en het verhaal vertalen naar de dementerende ouderen. Hiervoor hebben we contact gezocht met de Stichting Alzheimer Nederland. De betrokkenen hebben allemaal de training gekregen ‘Samen dementie vriendelijk’ waardoor Museum Het Pakhuis ook het predicaat DementieVriendelijk heeft gekregen.