Multimediaproject HELPT ELKANDER

Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Titus Brandsmacollege, Airborne Museum, Cinemadoc, Bewoners Velp en Rozendaal, Nabestaanden / onderduikers uit de hele wereld

PlaatsVelp
Eigenaar Stichting Velp voor Oranje
Stemmen 140
website terug naar overzicht

Hoe interesseer je jongeren voor de verhalen van de Tweede Wereldoorlog? Niet door ze een boek te laten lezen. Ze willen filmpjes bekijken op YouTube. Stichting Velp voor Oranje ontwikkelt daarom een Multimediaproject getiteld HELPT ELKANDER.

In Velp hebben meer dan 600 onderduikers de oorlog overleefd dankzij de hulp en moed van burgers uit alle lagen van de bevolking. Door die waardevolle feiten en verhalen in korte filmpjes weer te geven blijven ze bewaard en zijn makkelijk toegankelijk voor huidige en toekomstige generaties. De verhalen tonen aan welke rol je zelf kunt spelen om mensen te helpen en om levens te redden; ook in deze tijd kan een individu het verschil maken tussen vrijheid, leven of dood. Vandaar de titel: HELPT ELKANDER.

Documentairemaker Sacha Barraud uit Arnhem filmde inmiddels kinderen en kleinkinderen die samen met (groot)ouders de plaatsen bezochten waar hun familie in de oorlog woonde, was ondergedoken, gevangen zat of werd opgepakt.

Op bovenstaande foto bezoeken zoon Paul (74) en achterkleindochter Robin (15) een kelder in Rozendaal, waar verzetsman Paul Roelofsen sr. werd verhoord, gemarteld en waar hij wachtte op zijn fusillade op 21 december 1944. Op de gele broodkast kerfde hij zijn initialen en data. Die staan er nog (zie inzet). Paul Roelofsen sr. wist via het kelderraam te ontkomen en vluchtte op 20 december op de fiets naar boer Wiegman in Almen. Na verraad werd Wiegman ook verhoord, gemarteld en gevangen gezet. Hij bleef echter ontkennen iets van Roelofsen te weten. Dankzij deze moedige man overleefde Paul Roelofsen. Zijn kinderen en kleinkinderen ontdekken de schuilplaats in de boerderij in Almen, die 75 jaar onaangeroerd is gebleven.

Deze en andere gefilmde verhalen zijn vanaf 16 april 2020 (75 jaar na de Bevrijding van Velp) te zien op YouTube, via andere social media en via de officiële website, die weer ‘gelinkt’ wordt aan andere websites. Op 9 september 2019 zendt Omroep Gelderland een korte documentaire uit op basis van de opnames. In Museum ‘Rheden in Oorlogstijd’ te Velp worden enkele verfilmde verhalen getoond (september 2019 – mei 2020).

Studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) werkten dit voorjaar aan projecten die gebruikt kunnen worden om de filmpjes te verspreiden. Rabbijn Soetendorp – als baby ondergedoken in Velp – sprak hen en tientallen medestudenten en docenten toe op de afsluitende ceremonie.

Aanvullend aan dit project wordt een lesprogramma ontwikkeld voor scholieren van 11-16 jaar en wordt een blijvende ‘Herinneringsroute WO2-Velp’ gemaakt.