Landjuweel van Gelderland

Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus.Schutterij St. Isidorus Oud Dijk

PlaatsOud Dijk Didam
Eigenaar Schutterij St. Isidorus Oud Dijk/Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus
Stemmen 260
website terug naar overzicht

Een maal per 5 jaar wordt het Schutterslandjuweel georganiseerd door een van de aangesloten verenigingen van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus. Het landjuweel zal dit jaar op 23/24 en 25 juni georganiseerd worden door de schutterij St. Isidorus uit Oud Dijk. Ruim 50 schutterij en gilde verenigingen uit Gelderland, Brabant en Limburg zullen deelnemen aan dit evenement wat deze keer het thema ‘Noaberen’ mee krijgt.
Schutterij St. Isidorus vindt dat naoberschap een goede tegenhanger in onze, steeds individualistisch wordende, samenleving. Het Landjuweel 2017 is een prima gelegenheid om hieraan aandacht te besteden. Het project ‘groenten en fruit voor de Voedselbank Montferland’ is een initiatief dat binnen de naoberschap doelstelling, als aanloop voor het Landjuweel, past. De schutterij St. Isidorus verbouwt nu reeds vijf jaar elk jaar voedsel voor de voedselbank.

Tijdens het Landjuweel 2017 komt naoberschap op diverse manieren en in diverse vormen tot uiting. Het minisymposium over de mogelijkheden van schutterijen om naoberschap een nieuw en maatschappelijk verantwoord leven in te blazen, de Dankdienst (het vinden van inspiratie en dieper besef dat we niet zonder naoberschap kunnen), het uitnodigen van muziekkorpsen uit Didam, de publieksdeelname aan allerhande festivalonderdelen, de workshops, de exposities en de feestavond zijn allemaal onderdelen die voortspruiten uit de wens om naoberschap tot uiting te brengen. Je zou kunnen zeggen dat Naoberen paden baant en bruggen slaat. Het zijn geen holle frasen maar tastbaar aanwezig in het Diekse. Een welkome aanvulling in de verbinding tussen de diverse buurtschappen en schutterijen en gilden.
Het belooft een weekend te worden met zeer veel inhoud van traditie en folklore maar ook van Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid.