Kring Lopen

Inspringtheater WageningenBoerengroep Wageningenorganisaties die de voorstelling laten opvoeren zoals gemeenten, energiecoöperaties, landgoedorganisaties, etc

PlaatsNijbroek
Eigenaar Stichting IJsselhoeven
Stemmen 8
website terug naar overzicht

Waar moet het heen met die grote beeldbepalende boerderijen in de IJsselvallei? Dat was de vraag die de oprichters van Stichting IJsselhoeven zich 15 jaar geleden stelden. De schaalvergroting van de landbouw in de tweede helft van de 20e eeuw bedreigde de 100-150 jaar oude hoeven. Want wat te doen als je als boer wilt groeien met gebouwen die niet gemaakt zijn voor de huidige mechanisatie? Kies je voor afbraak en nieuwe schuren of pas je het erfgoed aan aan je uitbreidingsplannen? Of verkoop je de hoeve aan een burger? Vraagstukken die menig agrariër en de mensen van de stichting tot op de dag van vandaag bezighouden.

In de 15 jaar dat de stichting bestaat is er veel gebeurd. IJsselhoeven zijn in kaart gebracht. We hebben veel mensen enthousiast gemaakt om mee denken en te doen. We hebben aandacht voor de boerderij door te ondersteunen bij onderhoudsprojecten aan luiken, riet, metselwerk, voegwerk. We wisselen kennis uit. Naast de boerderij, het rood, komt ook erf en landschap, het groen, aan bod. Het lint van boerderijen langs de IJssel wordt verbonden door de mensen die er werken, wonen, recreëren. Hoe dat vroeger ging is soms slechts gissen. “Als gebinten konden vertellen”, dan zouden ze verhalen over hoe het was om hier te boeren en te leven.

Boerderijen vormen ook onderdeel van de ontwikkeling van een gebied, van de IJsselvallei. Want wat doe je als stichting als er grote infrastructurele projecten als Ruimte voor de Rivier plaatsvinden in de IJsselvallei? Symbolisch namen we in 2014 afscheid van boerderij ’t Halfvasten. De boerderij moest weg omdat de rivier ruimte nodig heeft om onze voeten droog te houden. Over de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld maakten we in 2016 de voorstelling ‘Groene Rivier’.

Het is duidelijk dat aandacht voor erfgoed in relatie tot het gebied en de mensen, hard nodig is als er grote projecten op stapel staan. Nu staan we voor de vraag hoe om te gaan met klimaatverandering. Energie en landbouw spelen daarin een belangrijke rol. Het landschap gaat veranderen. IJsselhoeven heeft ‘energie’ als een belangrijk onderwerp op de agenda staan. Dat betekent informeren over verduurzamen van de boerderij, maar ook aandacht voor wat de energietransitie teweegbrengt in ons oude cultuurlandschap. Alleen door te praten en te luisteren kunnen we goed doordacht de energieopgave die er ligt mede vormgeven.

Daarom heeft stichting IJsselhoeven het initiatief genomen voor de theatervoorstelling ‘Kring Lopen’. Daarbij ligt de nadruk meer op de menselijke kant van duurzaamheid dan op technische oplossingen. De voorstelling wordt in het najaar 2019 tenminste 6 x gespeeld op verschillende locaties in de IJsselvallei en daarbuiten. Stichting IJsselhoeven heeft de interactieve voorstelling Kring Lopen gemaakt samen met de Boerengroep/Inspringtheater van de Landbouwuniversiteit Wageningen, de WUR. Spelers komen van/via de WUR en uit de IJsselvallei.