Jongeren bij de HIP en TIP van KLeiGoed Maas en Waal

PlaatsDruten
Eigenaar Stichting KLeiGoed Maas en Waal
terug naar overzicht

Op woensdag 17 januari bezochten 23 enthousiaste leerlingen van groep 7 van basisschool de Kubus het Bondsgebouw. Ze kregen uitleg over de vroegere steenfabrieken in de regio Rivierenland en de mooie geglazuurde tegeltjes, stenen en dakpannen die nog te zien zijn. Drie PABO-studenten van de HAN lieten de leerlingen het Steenovenlied zingen en uitbeelden. Aan het einde van de dag mochten de kinderen nog elementen van steenfabriek Dericks & Geldens natekenen. De kinderen genoten vooral omdat ze het kunstwerk van de Putman, het treintje, de tichelgaten en de pijp van de oude steenfabriek herkenden en er nu meer over te weten kwamen. Ook het geglazuurde steentje en de HIP en TIP folder waren een succes!

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Het initiatief zoekt interactie met kinderen en jongeren. Het betrekt kinderen bij het erfgoed in de regio Rivierenland, en jongeren bij het enthousiasmeren van de kinderen over dit erfgoed. Het verhaal van de steenindustrie van Gelderlander staat centraal. Het project is innovatie, waarbij innovatie in deze context wordt begrepen als creatief omgaan met erfgoed.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Stichting KLeiGoed Maas en Waal, Groeisaam PO, Jongeren uit de regio, Hogeschool Arnhem Nijmegen.