IJsselhoeven, Schoonheid en Troost

PlaatsIJsselvallei
Eigenaar Stichting IJsselhoeven
Stemmen 136
website terug naar overzicht

136 stemmen

In april 2020 is Stichting IJsselhoeven met een fotoproject begonnen. Geïnspireerd door het thema ‘IJsselhoeven, Schoonheid en Troost’ gingen (professionele en amateur-)fotografen op pad in de IJsselvallei. De geselecteerde foto’s kwamen als ansichtkaarten beschikbaar voor iedereen in de IJsselvallei. Om oud, maar ook jong, een hart onder de riem te steken. Iedereen kreeg immers een tik mee van deze pandemie, de beperkingen en het gebrek aan sociale contacten.

De ansichtkaarten, in totaal 4000, met afbeeldingen uit onze prachtige IJsselvallei, werden verspreid met hulp van onze werkgroepleden én met hulp van bijvoorbeeld oudheidkundige verenigingen en anderen. Zo vonden deze herkenbare beelden van ons agrarisch erfgoed in zijn omgeving hun weg naar een breed publiek in de IJsselvallei. Ze brachten een glimlach van herkenning én zorgden ervoor dat Stichting IJsselhoeven in beeld bleef bij vrijwilligers en sympathisanten. Het hield de band met onze achterban in stand en zorgde er zelfs voor dat we een paar nieuwe vrijwilligers mochten begroeten. In het verlengde van dit project werd een ieder uitgenodigd zijn ervaringen in deze bizarre tijden op en rond eigen erf te delen via www.ijsselhoeven.nl (in het nieuwsarchief op onze site vanaf voorjaar 2020 zijn deze inzendingen terug te vinden). Ook werden mensen verleid om zelf geschoten ‘troostfoto’s’ te delen via onze facebookpagina.

Voortbordurend op de ansichtkaarten heeft Stichting IJsselhoeven een boekje uitgebracht met als titel ‘Voorjaar 2020, ervoor en erna’. Naast ansichtkaartfoto’s werden daarin verhalen en artikelen over het verleden, heden en de toekomst opgenomen. Er waren eerder pandemieën in deze streek; wat is daar nog van te zien, wat weten we er nog van; denk ook aan de MKZ van 20 jaar geleden die de IJsselvallei hard trof. Ook de toekomst: wat gaat er na de coronacrisis gebeuren op het platteland. Al die verhalen en bespiegelingen vonden een plekje in het 1e exemplaar van dit boekwerkje, aangeboden in het najaar 2020 aan de burgemeester van Heerde door onze secretaris Rik Thybaut (beiden corona slachtoffer). Het boekje vond gretig aftrek via de webwinkel van Stichting IJsselhoeven en andere kanalen.

Samenvattend, een bijzondere activiteit in een speciale tijd. Alles met als doel de band met de achterban in stand te houden c.q. te versterken en het agrarisch erfgoed in de omgeving zo ‘levend mogelijk’ te houden.

Samenwerkingspartners: oudheidkundige verenigingen, streekwinkels zoals Koek en Ei in Veessen, bewoners, corona schrijfclub Heerde enzovoorts