Grote Werken, de historie van Maas en Waal komt tot leven

Bestuur Agora Theater, Cultureel Centrum d'n Bogerd, Historische Vereniging Tweestromenland, Gemeente Druten, Gemeente West Maas en Waal, Spom. (Stichting Primair Onderwijs Maas en Waal), Pax Christi College, KBO (Drumio), Historische verenigingen Maas en Waal, Publieke organisaties: Muziekschool, Toonbeelden, (Beeldende Vorming)

PlaatsDruten
Eigenaar Agora Theater
Stemmen 398
website terug naar overzicht

Het AGORA theater wil meer verbinding zoeken met de cultuur uit en de geschiedenis van de regio. Daarnaast wilt het theater graag voorstellingen programmeren voor zoveel mogelijk doelgroepen. Om dit te realiseren heeft het bestuur verbinding gezocht met Cultureel centrum d’n Bogerd . Samen hebben we een werkgroep gevormd: ‘Grote Werken’. De basis voor de inhoud hiervan is het boek ‘Grote werken’ van Peter Deurloo. De werkgroep bestaat onder andere uit een vertegenwoordiger van SPOM (Schoolbestuur P.O.), een bestuurder van de ouderenbond KBO en een geschiedenisleraar van het Pax Christi College. Tenslotte is er aan alle historische verenigingen, waaronder de Historische Vereniging Tweestromenland, gevraagd of ze mee willen werken aan het project.

Educatie

Het project ‘Grote werken’ start in september 2019 op de scholen. Voor de scholen is er een speciale syllabus geschreven. Alle leerlingen (circa 3000) van de basisscholen ontvangen deze syllabus. Bijna alle scholen gaan met de inhoud van het project aan de slag, aansluitend bij hun schoolconcept. Het project eindigt met een voorstelling/tentoonstelling op 2 november 2019.

De leerlingen gaan aan de slag met het ontdekken van de eigen talenten. Belangrijke thema’s zijn: energie, groei en leven, kracht en golven, tijd en ruimte, macht, binding, evenwicht en kringloop, communicatie, etc. De kinderen maken actief kennis met de cultuur (onder andere het dialect) van het Land van Maas en Waal. Naast de cognitieve aandacht zijn allerlei creatieve activiteiten. De leerlingen ontdekken bijvoorbeeld oude liederen/muziek en verhalen uit Maas en Waal, maken zelf kunstwerken en foto’s in relatie tot de historie en maken een toneelspel.

Leerlingen van de middelbare school Pax Christi College, leerjaar VWO 2, leren over de geschiedenis, natuur -en aardrijkskunde/economie van hun eigen woongebied. Het plan is om velddagen te organiseren (opgravingen Alphen) en een aftermovie te maken.

Eindresultaat

Het eindresultaat is een voorstelling en tentoonstelling op 2 november 2019. Er komt een stamppotbuffet voor senioren, gevolgd door een quiz. De voorstelling bestaat onder andere uit Maas en Waalse liederen, filmbeelden van verschillende watersnoodrampen , gesprekken met oudere inwoners, lezingen over onder andere ruilverkaveling en toerisme. De tentoonstelling wordt gemaakt met de historische verenigingen en toont ook de resultaten van de scholen (foto’s, filmmateriaal, werkstukken en dergelijke).