Erve Eme

Erve Eme is mede tot stand gekomen door ondersteuning van de afdeling Archeologie, Gemeente Zutphen (Michel Groothedde en Bert Fermin), EXARC (Roeland Paardekooper), Historisch Openluchtmuseum Eindhoven (Ward Rennen / Luc Eekhout), Erfgoed Gelderland (Liesbeth Tonckens) en de Vereniging voor Experimentele Archeologie en Educatie (VAEE).En vele vrijwilligers.

PlaatsZutphen
Eigenaar Stichting Erve Eme
Stemmen 118
website terug naar overzicht

Erve Eme is een klein archeologisch openluchtmuseum, een reconstructie van een vroeg-middeleeuws erf, gelegen in het mooie Zutphen.

Erve Eme bevat unieke reconstructies van gebouwen uit de Frankische tijd, de periode na het vertrek van de Romeinen en vóór de komst van het rijk van Karel de Grote. Bij Erve Eme kom je terug in de vroege middeleeuwen, je maakt een tijdreis naar het verleden en komt in een andere wereld; de wereld van Erve Eme. Je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft de middeleeuwen. Hoe leefde de middeleeuwers, wat deed men zoal op een dag, wat droegen ze voor een kleding en sieraden, hoe zagen hun huizen eruit en wat aten ze. Onze bezoekers ervaren zo aan den lijve een dag uit het leven in het jaar 750.

Zutphen ontwikkelde zich in de 8ste eeuw langzaam maar zeker tot het grafelijk bestuurlijk centrum van de regio en groeide uit tot een heuse stad, de hoofdstad van Gelderland. En zo is ook het plan dat Erve Eme langzaam maar zeker uitgroeit tot een steeds grotere nederzetting. De komende jaren breiden wij langzaam maar zeker uit met diverse reconstructies en bijzondere ambachten. Daarnaast organiseren we opvallende evenementen en leuke én leerzame schoolprogramma’s. Wij hebben de ambitie om binnen vijf jaar uit te groeien tot een bijzondere publiekstrekker in Gelderland. Educatief én recreatief vervullen wij over een aantal jaren een belangrijke regionale functie. En Zutphen zet zich met Erve Eme op de kaart als stad met een rijke én beleefbare historie!