Een Romeinse bruiloft – Reizende pop-up expositie en huwelijksceremonie

Tempel | Kerk Museum Elst, Museum Het Pakhuis in Ermelo, Museum Kasteel Wijchen, Streekmuseum Baron van Brakell Ommeren, 3 Oever Festival Gelderse Poort, Flipje en Streekmuseum Tiel, Gemeente Nijmegen, RomeinenNU, Maartse Hazen, Corbvlo en Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

PlaatsOp 8 locaties in Gelderland (Arnhem – Elst – Ermelo – Wijchen – Ommeren – Tolkamer – Tiel – Nijmegen)
Eigenaar Romeinennetwerk Gelderland
Stemmen 67
website terug naar overzicht

We trouwen nog steeds op z’n Romeins!
‘Een Romeinse bruiloft’ bestaat uit een reizende pop-up expositie en huwelijksceremonie die van juni tot en met oktober 2019 door Gelderland reist. ‘Een Romeinse bruiloft’ is een samenwerkingsproject van 12 organisaties waarvan er 10 deel uitmaken van Romeinennetwerk Gelderland, een platform voor regionale samenwerking op het gebied van Romeinse geschiedenis in Gelderland. Het netwerk bestaat uit tientallen gemeenten, historische en archeologische verenigingen, erfgoedorganisaties en musea in Gelderland.

De Pop-up Expositie
Bezoekers van de reizende pop-up expositie worden verrast met interessante weetjes en informatie over onze westerse huwelijksrituelen en hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Zo wisselen we nog steeds ringen uit, dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook verankerden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet en kon de vrouw, die meer rechten had dan bij veel andere oude volkeren, van haar man scheiden als hij het te bont maakte.

Aan de hand van thema’s als huwelijksceremonie, trouwlocatie, bruidsmode, huwelijkse voorwaarden, scheiding, (homo)seksualiteit en trouwen in Romeins Gelderland wordt steeds vanuit het heden een link gelegd met het huwelijk en de omstandigheden in de Romeinse tijd. De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien, maar gaat ook dieper in op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie en het huwelijkse leven. ‘Een Romeinse bruiloft’ vertelt veel over de positie die beiden innamen in de maatschappij, maar ook hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van tradities of vooroordelen.

De huwelijksceremonie
In samenwerking met re-enactmentgroep Corbvlo wordt er een Romeinse huwelijksceremonie opgevoerd op 7 van de deelnemende locaties. Zo maakt publiek kennis met de rituelen en symbolen die aan het huwelijk verbonden zijn. Door de deelnemende organisaties worden in de onder inwoners eigen regio een ‘bruidspaar’ en bruiloftsgasten gezocht. Hierdoor speelt de lokale bevolking ook actief een rol in de ceremonie.

Door het ‘beleefbaar’ maken van het Romeins huwelijk komt het verre verleden dichtbij. Het huwelijk is voor iedereen een herkenbare plechtigheid. Het huwelijk is van oudsher één van de vier belangrijke momenten in iemands leven. Het is een gebeurtenis die je in gezamenlijkheid viert en doormaakt. De rituelen en symbolen die in de Romeinse tijd uitgevoerd en gebruikt werden, hangen sterk samen met het geloof en dagelijkse handelingen van die tijd. Aan de hand van het uitspelen van de bruiloft stap je als bezoeker als het ware in de beleefwereld van de Romeinen en ervaar je met welke normen en waarden zij geleefd moeten hebben.

Actualiteit
De interesse voor de geschiedenis van de Romeinse tijd en de limes in provincie Gelderland groeit. Vele organisaties en vrijwilligers in de streek houden zich bezig met erfgoed en identiteit. Romeinennetwerk Gelderland stimuleert dit en vindt dat daar meer mee gedaan kan worden. Het beleefbaar maken van de geschiedenis houdt de aandacht voor erfgoed en de eigen geschiedenis levend. Dit project heeft een link met de actualiteit: het huwelijk – in welke vorm dan ook – blijft. Rolpatronen zijn van alle tijden, evenals verschuivingen binnen die patronen.