19 stemmen
Houd jij ook zo van verzamelen? De Spullevaer ook. Hij verzamelt spulletjes. Zo zwerft hij de hele wereld over. Hij stopt van alles in zijn buidel om mee naar huis te nemen. Steeds meer en meer. Wie een beetje een speurneus en een verzamelaar is, heeft al gauw een verzameling bij elkaar. Net als de Spullevaer. Hij woont in het Flipje en Streekmuseum en heeft een heel huis vol met de meest fantastische verzamelingen.
Flipje en Streekmuseum Tiel gaat De Spullevaer inzetten voor rondleidingen. Ons hoofddoel is een goed educatieprogramma voor de onderbouw van het primair onderwijs (groep 1-3), wat tevens inzetbaar is voor regulier bezoek van gezinnen met kinderen (4 t/m 6 jaar). De Spullevaer is een pluche beest die met behulp van technologie verandert in een Tellmie: een ‘aaibare, interactieve gids’ die de kleuters rondleidt en vragen stelt. Tellmies hebben geen oortelefoon, maar een ingebouwde speaker. Shared audio dus. Met sensoren op de kop en staart kunnen de kleuters ook interactie aangaan met de beesten. De magie van de Tellmie is dat alle technologie onzichtbaar is en daarmee de beesten echt tot leven komen. Deze pratende Spullevaer verandert de begeleiders in expert-rondleiders. De begeleiders of ouders managen de kinderen en de Tellmie vertelt de juiste verhalen en opdrachten op de juiste plek. Een ideale combinatie!
De schoolklas wordt verdeeld in zes kleine groepjes, met ieder een eigen begeleider. Deze begeleider krijgt een eigen ‘verzamelbeest’ op zijn arm. De begeleiders starten het ‘verzamelbeest’ op door in zijn poot te knijpen. Vervolgens volgen ze een route door het museum. Zo zetten de kleuters een eerste stap op het pad van erfgoededucatie door het leren benoemen van bijzondere objecten. De Spullevaer vertelt bij verschillende punten een verhaal en heeft een opdracht voor de kinderen. Deze verhalen en opdrachten kunnen voor een deel worden overgenomen uit het huidige educatieprogramma voor groep 2. Om antwoord te geven, knijpen ze in zijn staart of aaien ze over de kop, afhankelijk van waar de sensoren zitten.
De Tellmies worden per dag door meerdere klassen of bezoekers na elkaar gebruikt. Daarom is schoonmaak na gebruik noodzakelijk. Dat kan met de GARBI UV-C Desinfectielade. Deze lade maakt objecten in twee minuten makkelijk bacterie- en virusvrij middels UV-C licht.
Samenwerkingspartners: Kickstart Cultuurfonds en GoWonder