de IJsselstroom

Restauratie door eigen architectenbureau, in afstemming met o.a.: Bouwbedrijf Christiaans, Installatiebedrijf Kraus, Khalix Restauratie, Linova, Kamphuis Schilderwerken, Harm Meijer Schoorsteen Restauratie, Slijkhuis Grondwerk en Terpherstel, Glasgroep, IJzerbergh Smederij, Oldenhave Smederij, Frank Ruijs Sedemdak, Oostpijl Hoveniers, Gemeente Zutphen, M.E.T. Provincie Gelderland, Waterschap Vallei Veluwe, Waterschap Rijn IJssel, Waterstaat Oost Nederland, Monumentenzorg Zutphen, Gelders Restauratie Centrum, Monumentenwacht, het Wijnhuisfonds, Stif, BOEi, DWA, Monumentenzorg E.J. Nusselder, Wijkraad de Hoven, Bomenstichting Zutphen, Vogelwerkgroep Zutphen, Vleermuiswerkgroep Gelderland, duikvereniging Albacare, Regionaal Archief Zutphen, Han Koolhof journalist, Diepenmaat Uitgeverij, Tetteroo Media, Kai Dieho Camera, Patrick van Gemert Fotograaf, Zutphens Persbureau, Omroep Gelderland, Zutphen Promotie, VVV Zutphen, Luxor Zutphen, Dat Bolwerck, Catering Zutphen, Art Cuisine, Dagelijks Bestaan, Attent de Hoven

PlaatsZutphen
Eigenaar Silvester van Veldhoven, Marian van Leeuwen
Stemmen 79
website terug naar overzicht

Beeldbepalend iconisch pand uit 1911 op een terp langs de IJssel, een voormalige stoomwasserij, zoals er destijds velen waren in deze waterrijke streek.
De eigenaren zijn bewoners van Zutphen, de gehele restauratie en terpherstel en ook in geval van inhuur van nu bijvoorbeeld catering, wijn, drukwerk: zoveel mogelijk gewerkt met bedrijven en mensen in de Gelderse Regio. Met belangrijk speerpunt: opleidingen, jongeren, gezellen in het ambacht, zodat er ook onderricht in ambachtelijke beroepen plaatsvind.
En culturele evenementen waar veel Gelderlanders op af komen, ook 3-maanden de IJsselbiënnale in huis. Aandacht via – ook landelijke – media (BinnensteBuiten, Trouw, DeVolkskrant, OmroepGelderland). Twee verschillende tv-series over de IJsselstroom, veel fotoreportages, etc. De Open Monumenten dagen trekken steeds ruim 1000 bezoekers. Een daglang bloemlezing in het teken van dichter J.C.Bloem, die ook in Zutphen woonde. Een speciaal voor de IJsselstroom geschreven voorstelling ‘De Waschbaas’, was alle avonden uitverkocht.
Naast de eerder genoemde culturele evenementen, vele B&B gasten (die terug blijven komen), verhuur van de ruimtes aan bedrijven, decentrale overheden, zorginstellingen en ook aan particulieren.
Voor Prov-Gelderland is de IJsselstroom vanaf de restauratie (2014) een gidsproject, ook monumentenzorg Gem-Zutphen verwijst geregeld naar de IJsselstroom. Herhaaldelijk als voorbeeld opgenomen in symposia cycli. Zowel Prov-Gelderland, Gem-Zutphen als het GeldersRestauratieCentrum en de Monumentenwacht vergaderen hier geregeld en of komen hier voor werkbezoeken. Op diverse symposia is er uitleg gegeven over de aanpak en realisatie van de renovatie en het behoud van historische elementen, invoegend in eigentijds gebruik.
Vrijwilligers tijdens restauratie: in grote getale, tijdens bouw&afbouw, anders was het hele project overigens niet haalbaar geweest. Vrijwilligers ondersteunen de culturele activiteiten, tentoonstellingen, monumenten weekeinden, maar ook het gras maaien, onkruid wieden in het sedemdak, het reguliere gebouw -en tuinonderhoud, web-tekstschrijven, flyeren en social-media verzorgen. Ook is er overleg met leerwerkplekken om dit af en toe in te kunnen vullen.
Dit gebouw kon alleen maar gerestaureerd worden in ons plan MET het oog op die lange termijn: geen gasaansluiting, wel warmtepomp, op het verlanglijstje zonnecellen. De volledige restauratie met de verschillende functies is steeds volledig gefocust op een duurzame en economische toekomst met dit pand. En de hoop op het uitwaaierende effect vanwege een voorbeeldfunctie.
Het plan van aanpak voor de restauratie alsmede het businessplan voor het gebruiken en exploiteren van de IJsselstroom, is meermalen tot voorbeeld van andere erfgoederen geweest. Het restaureren op nuchtere duurzame manier, hergebruik, herplaatsen van materiaal, energieneutraal, geen gas, een warmtebron met laagtemperatuur verwarming. Qua gebruik een combinatie van wonen, werken, logeren, vergaderen, cultuur snuiven via tentoonstellingen en optredens, kortom een all-round pakket!