De Geest van het Besiendershuis

PlaatsNijmegen / online
Eigenaar Besiendershuis
terug naar overzicht

Over het monumentale huis aan de Waalkade in Nijmegen gaan al eeuwen verhalen rond. Er zouden mensen in zijn verdwenen. Er zouden geesten rondspoken. En heb je de drie witte vrouwen achter de ramen nooit gezien..? Zes kinderen willen er het fijne van weten en gaan op onderzoek uit. Op een avond breken ze in in het huis. Maar wat er dan gebeurt…

Dat lees je in De Geest van het Besiendershuis, geschreven door Marloes Morshuis. De zes kinderen breken in in het Besiendershuis, en verdwijnen alle zes in een andere tijdlaag in de geschiedenis… Ze moeten een weg terug zien te vinden naar het heden. Het verhaal is te lezen op een prachtige website die lijkt op een escaperoom, want door middel van puzzels en raadsels over de geschiedenis van de stad baan je je een weg door het verhaal heen. Voor sommige van de puzzels moeten lezers naar het centrum van Nijmegen, waar ze op zoek gaan naar de resten van de geschiedenis.

De Geest van het Besiendershuis is gemaakt voor kinderen tussen de 10 en 99 jaar. Op de website www.degeestvanhetbesiendershuis.nl lees je het verhaal, komt het oude Besiendershuis tot leven, en help je de kinderen in het verhaal door puzzels en raadsels op te lossen.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

De Geest van het Besiendershuis is een uniek project waarin (lokaal) erfgoed en geschiedenis, digitale media en leesbevordering samenkomen voor kinderen vanaf tien jaar. Bovenal is De Geest een superleuk en spannend verhaal dat kinderen (en volwassenen…) op het puntje van hun stoel laat lezen, en waarmee ze veel leren over de geschiedenis van Nijmegen, van de Romeinen tot aan de Pest en van Mariken tot de krakersrellen. Daarnaast is De Geest een project waarin het creatieve werk van zes verschillende makers prachtig samenkomt.

De Geest kan zowel door individuele kinderen als door schoolklassen (groep 7 en 8 basisschool, klas 1 en 2 middelbare school) worden gelezen en gespeeld. In de klas is het project flexibel in te zetten, in samenwerking met de bibliotheek. Het verhaal is ook in boekvorm verschenen bij uitgeverij Lemniscaat.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Besiendershuis, Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid, schrijver Marloes Morshuis, vormgever studio Another Day, illustrator/animator Senne Trip, componist Oscar Ekkelboom, webbouwer Nik Linders, 3D scan van Thijs Linssen.