Aandacht voor het Joodse Leven in Tiel

Regionaal Archief Rivierenland- Joods Historisch Museum- Joods Kennis Centrum- Flipje- en Streekmuseum Tiel- NIW- particulieren waaronder Joodse oud-inwoners van Tiel die WO II hebben overleefd- gemeente Tiel m.b.t. herstel Metaheerhuisje- 'Aanpak' m.b.t. langdurige bruikleen panelen

PlaatsTiel
Eigenaar Stichting Ter Navolging Tiel
Stemmen 72
website terug naar overzicht

Het Metaheer- /baarhuisje op de Joodse begraafplaats in Tiel (eigendom NIK) wordt in 2018 ingericht als Expositieruimte over het Joodse leven van weleer. In 2017 / 2018 (150 jaar geleden dat de begraafplaats werd uitgebreid) wordt het op kosten van de gemeente Tiel (verantwoordelijk voor het onderhoud) hersteld. Momenteel worden door vrijwilligers honderden uren geinvesteerd in het verzamelen en vervolgens maken van vele honderden scans van afbeeldingen, foto’s, krantenartikelen en documenten die betrekking hebben op het Joodse leven in Tiel van toen. Deze zijn afkomstig van het JHM/JCK, NIW, RAR en tal van particulieren. De eerste resultaten worden provisorisch getoond op Open Monumentendag 2017. Daarnaast worden tal van objecten verzameld, in bruikleen verkregen en / of waar nodig gekocht om informatie te kunnen geven aan scholieren PO en VO over de Joodse begraafplaats (1827) en het Joodse leven in Tiel van weleer. Na de renovatie zullen de afbeeldingen en objecten worden opgenomen in een semipermanente opstelling. Semipermanent omdat de begraafplaats nog in gebruik is. Ook zal een film kunnen worden vertoond over ‘De Andere Familie Frank” uit Ochten, indertijd lid van de Joodse Gemeente in Tiel.
Sinds 2015 heeft de Stichting Ter Navolging Tiel de verantwoordelijkheid voor het kort-cyclisch groenbeheer op deze begraafplaats overgenomen van de gemeente Tiel. In het verlengde daarvan heeft de stichting, met particulier geld, het uit 1950 daterende Oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats hersteld, per graf data samengesteld (afbeelding, technische staat, nadere informatie over wie er ligt incl. woonplaats, straat, beroep, gezinssamenstelling enzovoorts) en het onderhoud van de grafmonumenten op zich genomen.