Earthwork: Meedenken over onderzoek naar woonheuvels
Op 8 maart vond bij Erfgoed Gelderland een bijeenkomst plaats van Earthwork, een onderzoeksproject van de Wageningen Universiteit. Het onderzoek richt zich onder meer op woonheuvels en dijken in de Over-Betuwe. Vanuit verschillende organisaties werden mensen uitgenodigd mee te denken over én bij te dragen aan het project. Afgevaardigden van historische verenigingen, gemeentes, archeologische adviesbureaus, Erfgoed Gelderland, Wageningen Universiteit en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en andere inhoudelijk deskundigen staken de koppen bij elkaar.
Aardwerken
Promovendus Jelle Moree doet onderzoek naar aardwerken. Dit zijn door mensen aangelegde ophogingen van aarde die je in het landschap kunt zien, zoals dijken, terpen, pollen of woerden. Vaak zeggen deze verhogingen iets over de identiteit van het gebied. Het is echter in veel gevallen niet bekend hoe oud de aardwerken zijn. Het onderzoek richt zich op de datering van de aardwerken. Die datering gebeurt aan de hand van historische en archeologische gegevens, maar ook met vernieuwende luminescentie dateringsmethoden. Een van de deelnemers hierover: “Een mooie bijvangst zou zijn als er meer bekend wordt over de Romeinse Limes-weg. Die heeft waarschijnlijk in de uiterwaarden onder het huidige dijkje gelegen.”
Lokale experts
Om meer te weten te komen over dijk- en woonheuvelaanleg in de Over-Betuwe, worden dus ook de historische verenigingen betrokken om kennis in te brengen. Vaak weten historische verenigingen zelf veel over een gebied en hebben ook kennis van wie de lokale experts zijn voor de geschiedenis van het landschap. Ook zijn er nieuwe bronnen aangeleverd waardoor Jelle veel beter literatuuronderzoek kan doen. Al bij de centrale presentaties begon de informatie te stromen en voorzagen de deelnemers van de workshop Jelle van goede tips voor verder onderzoek.
Onderzoekslocaties
Alle deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de kaart van Over-Betuwe om nader te bekijken wat goede onderzoekslocaties voor veldwerk kunnen zijn. Ook werd gebrainstormd over verschillende manieren om een breed publiek bij het onderzoek te betrekken en erover te informeren. Bijvoorbeeld door een verhalentafel te organiseren voor bewoners van een terp/dijk en vragen of ze onderzoek hebben gedaan naar hun huis. Of door iets te doen met scholieren en Minecraft. Deze eerste kennisdeling was een groot succes.