Cultuur- en Erfgoedmonitor: samenwerking als fundament voor succes
De tweede editie van de Gelderse Cultuur- en Erfgoedmonitor is volop in ontwikkeling. Na een leerzame pilot en nulmeting in 2022 werken Cultuur Oost, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink samen aan de uitbreiding en verdieping van dit waardevolle instrument. Dit doen we in opdracht van provincie Gelderland en in nauwe samenwerking met culturele instellingen, erfgoedorganisaties en gemeenten.
Inzicht in impact
De Cultuur- en Erfgoedmonitor Gelderland is een tweejaarlijks onderzoeksinstrument dat de ontwikkeling van de Gelderse cultuur- en erfgoedsector in kaart brengt. De monitor biedt inzicht in de artistieke, sociaal-maatschappelijke en economische waarde van de sector. Met deze informatie kunnen beleidsmakers hun beleid beter onderbouwen, aanscherpen en evalueren. De monitor is een initiatief van de provincie en verzamelt data over thema’s als werkgelegenheid, cultuurdeelname en de impact van culturele instellingen. ‘Zowel vanuit de Provinciale Staten als de Gedeputeerde Staten was er een duidelijke behoefte om beter inzicht te krijgen in de waarde van cultuur en de effecten van cultuurbeleid,’ zegt David van der Velden, beleidsadviseur cultuur bij provincie Gelderland. ‘We zien de Cultuur- en Erfgoedmonitor als een manier om de trends en de knelpunten in beeld te krijgen, zowel op provinciaal als op regionaal niveau. Hoe steekt de infrastructuur precies in elkaar en welke behoeftes spelen er? Het is een hulpmiddel om ons eigen beleid verder te ontwikkelen, maar natuurlijk ook een instrument waar het veld zelf gebruik van kan maken.’
De tweede monitor, die in 2025 verschijnt, geeft een nog diepgravender beeld van de rol van cultuur en erfgoed, met extra aandacht voor samenwerking en betrokkenheid van partijen uit het hele werkveld. Het onderzoek wordt gecoördineerd door de provinciale ondersteuningsinstellingen Cultuur Oost, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink en uitgevoerd door de Boekmanstichting, het PON & Telos en Pyrrhula Research Consultants.