Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Training | Oral History

5 maart 2024 - 09:30 - 16:00

Ons verleden zit vol met verhalen. Persoonlijke verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Met oral history kun je die verhalen vastleggen en doorgeven. Dat kunnen verhalen zijn over grote historische gebeurtenissen zoals de Koude Oorlog of verhalen over kleinere, meer intieme thema’s zoals een huwelijk tussen twee mensen. Het kan gaan over grijpbaar erfgoed, zoals een voorwerp of landschap maar zeker ook over immaterieel erfgoed zoals tradities en gebruiken. In deze training maak je kennis met de basis van de oral history interviewtechniek. 

Over de cursus

Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt. We gaan in op vragen als: Hoe creëer ik de juiste interviewsetting? Welke vragen kan ik het beste stellen? Hoe kan ik het geheugen activeren? En: Hoe vertaal ik het interview naar een publieksvriendelijk product? Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Oral history: wat is het precies?
  • De meerwaarde van oral history voor materieel en immaterieel erfgoed
  • Een oral history interview voorbereiden en afnemen
  • Manieren om het interview op te nemen en op te slaan
  • Het ontstaan, ophalen en vastleggen van herinneringen
  • Van interviewopname naar transcript naar eindproduct

Voor wie

De cursus is bedoeld voor organisaties en individuen die persoonlijke verhalen rondom materieel en/of immaterieel erfgoed willen vastleggen en doorgeven. Per organisatie kunnen er maximaal twee deelnemers aansluiten bij de training.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 5 maart 2024
Tijd: 09:30 – 16:00 uur
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem)
Lunch: Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen
Trainers: Lian van der Zon, Else Gootjes
Kosten: De training is gratis voor leden van Erfgoed Gelderland. Deelname aan de training voor niet-leden kost €100 (exclusief btw). Na inschrijving versturen we een factuur.
Aanmelden: De cursus zit vol. Je kunt je niet meer aanmelden. Wil je graag meer informatie? Of wil je graag op de reservelijst geplaatst worden? Neem dan contact op met ons via info@erfgoedgelderland.nl.

Gegevens

Datum:
5 maart 2024
Tijd:
09:30 - 16:00

Locatie

Atrium, Gelders Archief
Westervoortsedijk 67-d
Arnhem, 6827 AT
+ Google Maps