Middeleeuws Gelre Herleeft

Amsterdam, Rijksmuseum AmsterdamArnhem, ArcheoHotspot Arnhem – stadsarcheologie ArnhemArnhem, Gelders ArchiefArnhem, Geldersch Landschap en Kasteelen – kasteel AmmersoyenGeldern, Historischer Verein für Geldern und UmgegendHorst, Overkwartier van GelreLochem, Graafschap MiddeleeuwenLochem, Valkerij SchaapLochem, Nederlandse Vereniging Het DameszadelNijmegen, Museum Het ValkhofNijmegen, Regionaal Archief NijmegenNijmegen, Radboud Universiteit – NeerlandistiekNijmegen, Stichting Gebroeders van LimburgWarnsveld, Datura Medieval MusicZutphen, Muzehof Zutphen – kunst- en cultuureducatie Lochem

PlaatsNijmegen, maar eigenlijk heel Gelderland
Eigenaar Stichting het Woud der Verwachting
Stemmen 94
website terug naar overzicht

Middeleeuws Gelre herleeft
Re-enactmentgroep ‘Het Woud der Verwachting'(start 2005, stichting 2007) verbeeldt de middeleeuwen rond 1400. We hebben een hechte groep van ± 80 vrijwilligers. De historische personages zijn gebaseerd op miniaturen van de Nijmeegse Gebroeders Van Limburg. Ook reconstrueert WdV het Hof van Gelre op basis van bronnenonderzoek uit de tijd van hertog Willem en hertog Reinoud IV.

Bronnenonderzoek
We gaan letterlijk creatief om met erfgoed. Vrijwilligers reconstrueren kleding en accessoires zoals schoenen, hoofddeksels, wapens enz. zo historisch verantwoord mogelijk. Ook huisraad zoals aardewerk en bestek is zelfgemaakt. Oude ambachten herleven, zoals schoenmaken, leer bewerken, vilten, smeden, pottenbakken, bandweven. Zelfs het harnas van de hertog van Gelre is minutieus nagemaakt, inclusief pronkhelm. Middeleeuwse recepten worden beproefd. Materieel en immaterieel erfgoed helpen een zo correct mogelijk beeld te reconstrueren van hof en horigen in de middeleeuwen.

Samenwerking in laagdrempelige evenementen
Het resultaat is beleefbaar bij evenementen waarin de Gelderse geschiedenis centraal staat, zoals het ‘Gebroeders van Limburg Festival’ in Nijmegen, ‘Ammersoyen middeleeuws bewoond’ en diverse kleinere evenementen, waarin educatie een rol speelt: scholingsaanbod basisscholen, brugklassen voortgezet onderwijs, historische verenigingen en vrouwenorganisaties. In diverse steden en streken in Gelderland vonden lezingen en kostuumpresentaties plaats. Dankzij overdracht van kennis van materialen en technieken kwamen soortgelijke projecten tot stand.
Interactie met het publiek is een belangrijke drijfveer: Bezoekers leren boogschieten, kinderen mogen een veldslag naspelen en ze leren middeleeuwse kinderspelen.
Het Woud onderscheidt zich bij evenementen met levende have (paarden, ezels, valken, honden, kippen, voornamelijk authentieke huisdierrassen).
Dit alles in samenwerking met een breed scala van samenwerkingspartners.

Vrijwillige professionaliteit
WdV bestaat alleen uit vrijwilligers, die in hun rol en expertise zeer gedreven zijn: onderzoekers, ambachtslieden, naaisters. Kenmerken zijn co-creatie en meebeslissen. In ruim 10 jaar zijn we een hechte gemeenschap geworden met steeds nieuwe aanwas van alle leeftijden. Onze regisseur, musici en danspedagoge verlenen de presentatie een artistieke uitstraling.
Onze organisatie functioneert zonder structurele subsidies en dankzij incidentele projectsubsidies. WdV is beschikbaar tegen een onkostenvergoeding voor out of pocketkosten.
Via website en nieuwsbrief publiceren we uitkomsten van nieuw onderzoek en als resultaat replica’s van kleding en accessoires. Expertise waarvan velen profiteren.

Mocht ‘Het Woud der Verwachting’ in de prijzen vallen dan zal het geld besteed worden aan de reconstructie van de houppelande van Maria van Gelre. Dit gewaad zal tentoongesteld worden in Museum Het Valkhof in oktober 2018 en kan tevens gedragen worden tijdens evenementen als het festival Gebr. van Limburg in Nijmegen, de Gelre-dag in Geldern en Ammersoyen Middeleeuws Bewoond.