Word jongerenambassadeur van Gelderland Herdenkt

75 jaar vrijheid

De Tweede Wereldoorlog oude geschiedenis? Think again! WO II is nog springlevend. Films, boeken en games prikkelen onze verbeelding. In Gelderland zien we de sporen in ons landschap. Maar de generatie die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt, onze opa’s en oma’s, is er straks niet meer.

Daarom is het belangrijker dan ooit dat jij je laat horen om de verhalen levend te houden. We gebruiken het verhaal van de geschiedenis van 75 jaar vrijheid om naar de toekomst te kijken.

Je kunt meewerken als ondernemer, designer, historicus, docent, onderzoeker, student, kunstenaar, artiest en vlogger. Heb je zelf ideeën of andere unieke skills?

Wil je weten hoe je ambassadeur kunt worden?  Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst van 19 juni en maak ruimte voor vrijheid! Je krijgt een exclusieve kans om ambassadeur te worden van het Gelderland Herdenkt jongerenprogramma.

Geef vrijheid door

Op woensdag 19 juni organiseert Erfgoed Gelderland in de Stadskeuken te Arnhem de kick off van het jongerenprogramma Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid.

Van september 2019 tot en met mei 2020 staan we stil bij gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact 75 jaar geleden. We vieren dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseffen dat dit kwetsbare bezit geen vanzelfsprekendheid is.

Het provinciale programma Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid bevat tal van educatieve activiteiten om ook jongeren hier actief te betrekken.

Erfgoed Gelderland coördineert het educatieve programma. De Kick off is onderdeel van Gelderland Herdenkt en komt tot stand in samenwerking met Jong 75 jaar vrijheid, ArtEZ IMAE, WO2GLD, Stadskeuken, Cultuurcollege, Netwerk Oorlogsbronnen, het Kröller-Müller-museum en Erfgoed Gelderland

Kinderen van nu maken de samenleving van de toekomst

Over Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid

Gelderland Herdenkt omvat alle Gelderse regio’s. Het negen maanden durende herdenkingsprogramma start in september 2019. De regio’s Arnhem en Nijmegen staan dan in het teken van Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. In mei 2020 vieren we de Bevrijding, 75 jaar geleden, met Wageningen als middelpunt. In de tussenliggende periode wordt stilgestaan bij andere gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar, zoals de grootschalige evacuaties in de Veluwe, de onderwaterzettingen van de Betuwe, het Rijnlandoffensief en de bevrijding van de Achterhoek.

Kinderen en jongeren van nu maken de samenleving van de toekomst. Herdenken begint met terugkijken, maar nadrukkelijk richten we de blik ook op vraagstukken rondom vrede, vrijheid en burgerschap. We kijken over grenzen en leggen nadrukkelijk de verbinding tussen verleden, heden en toekomst.

1. Doe mee aan een speciale jongerenmanifestatie Jong 75 jaar vrijheid

3-9 februari 2020

We gebruiken 75 jaar vrijheid om naar de toekomst te kijken. Jong 75 jaar vrijheid gaat over de toekomst. Het gaat om een veilige leefomgeving, inclusieve samenleving, economische vrijheid, vrijheid in denken, doen en zijn, diversiteit, migratie, mensenrechten en een duurzame samenleving. In dit programma geven de jongeren zelf betekenis aan het woord vrijheid vanuit een historisch besef.

Vrijheid kent vele facetten: vrijheid gaat om veiligheid, privacy, economische vrijheid, diversiteit, integratie, migratie, mensenrechten, energietransitie & klimaat en seksuele vrijheid. Vanuit Jong 75 jaar vrijheid geven jongeren zelf betekenis aan het begrip vrijheid vanuit de thema’s waar ze nu mee bezig zijn. Daarom nodigen we jou uit om vrijheid voor de komende 75 jaar vorm te geven!

2A. Ga mee met de ambassadeurs op pad met de VR-experience bus

September 2019 - mei 2020

Waar moet je zijn in Gelderland om te weten te komen wat er 75 jaar geleden in de eigen leefomgeving van de jongeren gebeurde?

Het verhaal van de oorlog komt daarmee dicht(er)bij. We beseffen en herdenken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We beleven en vieren dat we driekwart eeuw vrij zijn en al driekwart eeuw samenleven en samenbouwen aan de wereld van de toekomst.

In en rondom Gelderland vind je verschillende routes, die je als bezoeker, inwoner en professional, student, scholier kan volgen. Stel je liever zelf je route samen; dat kan ook.

Wat zijn vrijheidsroutes ?

Vrijheidsroutes zijn er om te beleven – met je vrienden, familie of organisatie. Al fietsend of wandelen kun je straks, met de routekaart op zak, een kijkje nemen bij Gelderse Herinneringscentra en organisaties in herdenken, beseffen, beleven en vieren van vrijheid. Ook organiseren we excursies: op aanvraag en op maat.

www.gelderlandherdenkt.nl/agenda/ 

2B. Kom in actie voor space for freedom!

Ruimte voor vrijheid, verbeelding en ontwikkeling

Ruimte voor vrijheid, verbeelding en ontwikkeling komt tot stand door een culturele uitwisseling, waar thema’s als vrijheid, verbeelding en ruimte voor iedereen centraal staan. Bij die thema’s staan vier kernpunten centraal:

 1. Kennis van je eigen cultuur;
 2. Ervaren en eigen maken van andere culturen;
 3. Deel kunnen nemen aan het culturele leven en culturele verschijnselen;
 4. Je los kunnen rukken uit het comfortabele beeld van het zelf, de ander en de wereld, om te ervaren wat er kan gebeuren door kunst.

Deze vier kernpunten komen allemaal terug in dit filmpje over nieuwkomer Haidar.

Nieuwkomer Haidar achtervolgd door oorlog: ‘Als ik niet kan slapen pak ik de klarinet’

‘Ruimten en grenzen’ draait om vrijheid. Gebruik kunnen maken van de ruimte, te kunnen gaan en staan waar je wilt, ruimte om je mening te uiten. Vrijheid heeft echter ook grenzen. Vrijheid is geen vrijbrief om zomaar alles te doen wat je wilt. Onzichtbare grenzen, geschreven en ongeschreven regels in de samenleving. Die grenzen zijn het onderzoeken waard.

3. Ontdek de Borderlands

Doorlopend vanaf september: Borderlands – reizend community kunstproject in de vijf regio’s

Borderlands is een project uitgevoerd door Artist Educators betrokken bij het iMAE (international Master Artist Educator) programma aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten Arnhem. Het Borderlands concept is gebaseerd op twee issues direct gerelateerd aan ‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’: herdenking en herinnering. Het project stelt de vraag waarom het belangrijk is om stil te staan bij het verleden. Veel veteranen praten over het belang van het herinneren om in de toekomst niet dezelfde fouten te maken. Het project gebruikt deze woorden als het uitgangspunt voor een serie projecten die zich zullen verbinden met lokale en internationale gemeenschappen.

Het kruisen van grenzen om verhalen te verzamelen die ons zullen laten herinneren wat er is opgeofferd zodat we vandaag de dag in vrijheid en vrede kunnen leven.

We focussen op wat we ‘stille herinnering’ noemen, verhalen die de aandacht vestigen op specifieke persoonlijke verhalen of momenten uit het verleden om zo de woorden van de veteranen niet te vergeten.

4. Doe mee aan het duurzame scholeneducatie aanbod / WO2 Gelderland

Duurzaam aanbod: Digitale Scheurkalender: De oorlog dicht(er)bij

De Digitale Scheurkalender is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leuke, vlotte en laagdrempelige kennismaking met kunst, cultuur en erfgoed. De applicatie is een ‘cultuursnack’, die op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek. Op deze manier is kunst niet ingewikkeld, maar krijgt het een logische plek in het lesprogramma en op het schoolbord! Vakoverstijgend en interactief.

 • Educatieve vertaling verhaallijnen regio’s
 • Interactieve en educatieve cultuursnack
 • Voor smartboard & tablet
 • Gekoppeld aan bezoeklessen Reizen in de Tijd

Duurzaam aanbod: Digitale bronnen in de klas: De oorlog dicht(er)bij

 • Kwalitatieve en relevante bronselecties (VO)
 • Rechtenvrij (her)bruikbaar
 • Aansluiten bij project NIOD: WO2 in 100 foto’s

Duurzaam aanbod: Kennisontwikkeling  i.s.m. CultuurCollege

2 parallelle trajecten

Vrijwilligers: van rondleiden naar begeleiden & 21ste-eeuwse vaardigheden

Docenten PO: WO2-erfgoed in de klas & samen in de buurt (in company i.s.m. partijen)