Meer Gelders erfgoed op Wikimedia

bron foto: Wikimedia Foundation [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Dit project is afgerond. De tekst dateert van januari 2018

Meer Gelders erfgoed beschikbaar via Wikimedia

Erfgoed Gelderland is in februari gestart met het project ‘Meer Gelders erfgoed op Wikimedia!’ in samenwerking met Wikimedia Nederland. Het project wordt ondersteund door Go!fonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds afdeling Gelderland en Fonds Marten van Sevenhoven en is een vervolg op het project WIkipedian in Residence in Gelderland dat in 2017 liep. Het project loopt van februari 2018 tot februari 2019.
Het doel van het project is meer Gelders erfgoed beschikbaar te maken via Wikimedia en meer instellingen in staat stellen om met Wikimedia te werken. Daarom willen we met dit project de in 2017 opgedane kennis bestendigen en verspreiden, het aantal instellingen dat kennis en collecties deelt via Wikimedia vergroten en de regionale online content op Wikimedia verbeteren en vermeerderen. Dat gaan we op onderstaande manieren aanpakken.

Wikipedian in Residence op bestelling

Stadskasteel Zaltbommel, Museum de Scheper, Gemeentearchief Ede, Erfgoedcentrum Rozet, Flipje & Streek, Museum Niemandsland, het Nederlands Openlucht Museum, Afrikamuseum/Nationaal Museum Wereldculturen en het Kijk- en Luistermuseum nemen deel aan het project. Zij krijgen de gelegenheid wensen op het gebied van Wikimedia te laten uitvoeren of uit te voeren met ondersteuning van Erfgoed Gelderland en Wikimedia Nederland. Denk hierbij aan cursussen schrijven voor Wikimedia, het doneren van afbeeldingen voor de beeldbank of de eerste stappen op de database Wikidata.

Wikiwerkgroepen

Daarnaast wordt er een serie van vijf werkgroepen georganiseerd over thema’s die van belang zijn als je als erfgoedinstelling met Wikimedia aan de slag wil. De werkgroepen zijn toegankelijk voor de deelnemende instellingen, maar ook voor andere geïnteresseerde leden van Erfgoed Gelderland. De planning ziet er als volgt uit:

Donderdag 22 maart: activiteiten organiseren rondom Wikimedia

Vrijdag 18 mei: auteursrechten voor Wikimedia

Donderdag 28 juni: Pattypan; sneller grote hoeveelheden afbeeldingen toevoegen aan Wikimedia

Vrijdag 14 september: je content op Wikidata als Linked Open Data

Donderdag 15 november: evaluatie & resultaten meten; hoe vaak wordt je materiaal bekeken?

Historische verenigingen

In het najaar wordt er een samenwerking opgezet met Gelderse historische verenigingen om te onderzoeken hoe zij hun expertise en collecties over lokale geschiedenis via Wikimedia kunnen delen.

Online Wikimedia leermethode voor erfgoedinstellingen

Ter afsluiting van het pilot project een Wikipedian in Residence werd een handleiding geschreven voor medewerkers van erfgoedinstellingen die aan de slag willen met Wikimedia. Deze handleiding wordt uitgebreid met andere leermiddelen, zoals instructievideo’s en online modules. Het eindresultaat is een online leermethode Wikimedia bewerken voor (regionale) erfgoedinstellingen.

De presentaties, handleidingen en andere leermiddelen die in het kader van het project ontwikkelt worden, zijn te raadplegen en te downloaden via Wikimedia Commons. Het volledige projectplan is hier terug te lezen.

Lees hier onze berichten over Wikipedian in Residence

Heeft u vragen of opmerkingen over dit project of wilt u deelnemen? Neem dan contact op met Else Gootjes of Michelle van Lanschot

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: