Verhaal van Gelderland

Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven en de Radboud Universiteit Nijmegen, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland om de geschiedenis van Gelderland te beschrijven, breed te presenteren en beleefbaar te maken. Daarbij willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk partijen betrekken. Verhaal van Gelderland bevindt zich op dit moment nog niet in de uitvoeringsfase. Het plan Verhaal van Gelderland bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal met elkaar samenhangen, namelijk:

BESCHRIJVEN: De geschiedenis van Gelderland

Dolly Verhoeven heeft het plan opgevat om met diverse historici voor het overzichtswerk van de Gelderse Geschiedenis samen te stellen. “Een modern boek over de geschiedenis van de grootste provincie van het land ontbreekt, en dat moet er komen!”

BETREKKEN & BELEVEN: Digitalisering, erfgoedvrijwilliger.nl, begeleiding en educatie

De Gelderland Bibliotheek wil samen met Erfgoed Gelderland de tijdschriften van de Gelderse historische verenigingen digitaliseren, zodat er geen enkel lokaal en regionaal verhaal wordt vergeten.
Onderdeel van het Verhaal van Gelderland zijn onder andere de nieuwe website www.erfgoedvrijwilliger.nl waar instellingen en vrijwilligers elkaar kunnen vinden. Verder omhelst het Verhaal van Gelderland een begeleidingstraject met handboek voor Historische Verenigingen (zie hier een filmverslag daarvan), een nieuwe samenwerking met lokale media en huis-aan-huisbladen, een onderzoek en aanbevelingen voor educatie en het stripboek ‘Grenzeloos Gelre’.

BETREKKEN & BELEVEN: Schatkamers

Het afgelopen jaar hebben vijftig musea hun topstukken met Erfgoed Gelderland gedeeld. Het plan Schatkamers van Gelderland toont alle must-sees in Gelderland en verbindt de musea aan elkaar in periode en ontwikkeling. Met virtual reality, gaming en een interactieve website wordt een breed publiek bereikt. Natuurlijk worden alle initiatieven verbonden met bestaande platforms als mijnGelderland en CollectieGelderland.

Alle plannen werden in maart 2018 als een doos vol initiatieven om de Gelderse geschiedenis levend te houden, overhandigd aan gedeputeerde Josan Meijers. Die reageerde enthousiast en noemde de plannen “sterk en doordacht door samenhang en samenwerking van partijen.” Wij houden u op de hoogte omtrent de ontwikkelingen.

Het Verhaal van Gelderland wordt kort samengevat in een mooie animatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jette Janssen.

Lees hier onze berichten over Verhaal van Gelderland

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: