Symposium: Open-up! Vanuit het unieke verhaal 2016

Borgen pictoOpen-up! Vanuit het unieke verhaal.

Hoe kun je meer publiek en nieuwe doelgroepen bereiken? Wat is de rode draad van het verhaal? Hoe speel je in op nieuwe maatschappelijke en technologische ontwikkelingen? Zoek je ook antwoord op deze vragen? Kom dan naar Open-up! Het symposium van Erfgoed Gelderland waar we aan de slag gaan met content strategie, storytelling en vernieuwing. We dagen je uit om je organisatie, verhaal en collecties open te stellen!

Erfgoed Gelderland organiseert op 9 december in CODA Apeldoorn het symposium: Open-up! Vanuit het unieke verhaal.  Lees hier de uitnodiging.

Plenaire sprekers

Cor Hospes (schrijver van de Contentbijbel) spreekt, schrijft en adviseert over content marketing en hij maakt ook verhalen voor bedrijven en organisaties. Zijn lezing gaat in op de kracht van verhalen. Juist in de culturele sector barst het daarvan. Hoe zorg je als culturele organisatie voor verhalen die het waard zijn om te delen. Hoe versterk je (online) conversaties rond je collecties en verhalen. Welke kanalen moet je wanneer voor wie, waar en waarom inschakelen, en wat ga je daar dan vertellen?

Jasper Visser, cultureel en maatschappelijk vernieuwer, zet in op de grote toekomst voor culturele organisaties. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen dwingen erfgoedinstellingen zich anders te verhouden tot hun collecties, missie, publiek en partners. In het debat over deze ontwikkelingen wordt vooral gekeken naar grote instellingen en de meest recente verbouwing, campagne of app waarmee ze in het nieuws komen. De ontwikkelingen raken echter alle instellingen, en het zijn vooral de kleinere die er hun voordeel mee kunnen doen.

Workshops

In workshops ga je aan de slag met experts en Open Cultuur Data, Linked Open Data en auteursrecht. We verkennen innovatieve publiekstoepassingen en de kenmerken van culturele organisaties van de toekomst. Aanraken, vragen stellen, zelf doen en uitproberen is op deze middag het uitgangspunt!
Lees meer over de workshops. Inschrijven voor de workshops gebeurt ter plekke.

Overzicht workshops:
Lex Slaghuis – Overal Cultuurdata- Innovatieve toepassingen en open cultuurdata
Cor Hospes – Storytelling – De kracht van een goed verhaal
Robert Lariccia & Hendrik Postma – Innovatieve toepassingen van HAN-studenten voor de erfgoedsector
Gemma Boon – Linked Open Data – De digitale collectie van Rijksmuseum Twenthe
Maud Heldens – Game on! – Activiteiten voor kinderen in musea spannender en uitdagender maken aan de hand van gametheorie
Jasper Visser – Communities – De rol van erfgoedinstellingen in de toekomst
Maarten Zeinstra – Auteursrecht – De complexiteit van Nederlands auteursrecht en de erfgoedsector
Rob Westra – 3D en Virtual Reality – Hoe worden deze technieken toegepast en wat zijn de mogelijkheden voor de erfgoedsector?
Arne Wossink & Wouter Daemen – Zichtbare collecties door open data en de Wikipedian in Residence
Ed van Seters – Digitaal tafelen – Bezoekers van musea in Ede bladeren op een Multi Touch Tafel door collecties en verhalen

Dagvoorzitter

Schrijver, programmamaker en presentator Bas Steman is de dagvoorzitter tijdens het symposium Open-up!

Aanmelden

Verzeker jezelf van een plek op het symposium en meld je aan via info@erfgoedgelderland.nl; dit kan tot en met vrijdag 2 december.  Het wordt een middag vol verrassende, enthousiasmerende sprekers en workshopleiders. Je gaat naar huis met nieuwe kennis die direct praktisch toepasbaar is in de eigen organisatie!

Datum: vrijdag 9 december
Locatie: CODA Apeldoorn

Programma

12.30 uur: inloop met koffie en thee
13.00 uur: plenair programma
– opening door dagvoorzitter Bas Steman
– Cor Hospes: Wie ben ik? Storytelling begint bij het begin
– Jasper Visser: Grote toekomst voor kleine culturele organisaties
14.00 uur: workshops – ronde 1
14.45 uur: pauze
15.15 uur: workshops – ronde 2
16.00 uur: interactieve afsluiting
16.30 uur: borrel

Het symposium is gratis toegankelijk.  U bent van harte welkom!

Beluister hier een interview van Radio Veluwe Centraal met projectleider Bibi Bodegom (tijdlijn: 28:41)