Leven in de Liemers

Leven in de Liemers is een veelzijdig project dat de identiteit van de Liemers wil versterken door middel van verhalen. Erfgoed Gelderland voert het project uit in opdracht van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar, binnen de regeling Cultuur- en Erfgoedpact van de Provincie Gelderland.

De canon

Samen met het Historisch Verband, Streekarchivariaat Liemers & Doesburg en Liemers Museum zet Erfgoed Gelderland een canon van de Liemers op. De canon met vensters over belangrijke historische gebeurtenissen in de Liemers wordt aangevuld en verrijkt met persoonlijke verhalen.

Persoonlijke verhalen

Deze persoonlijke verhalen komen rechtstreeks uit het gebied. Inwoners van de Liemers kunnen via levenindeliemers.nl hun verhaal delen. Daarnaast hebben vrijwilligers, getraind door Erfgoed Gelderland, oral history interviews afgenomen om zo persoonlijke herinneringen vast te leggen.

Activiteiten 2016

De verzamelde verhalen vormen de inspiratie voor een verrassend activiteitenprogramma in de zomer van 2016. Organisaties die op een mooie en originele wijze het Liemerse verhaal willen delen door het Leven in de Liemers worden ondersteund.

De resultaten

Op 30 november werd in het Musiater in Zevenaar het project Leven in de Liemers afgesloten. Zo’n 130 gasten woonden de feestelijke bijeenkomst bij, waarbij de resultaten van het project gepresenteerd weren. Er zijn 99 historische en persoonlijke verhalen verzameld en gepubliceerd op de website www.levenindeliemers.nl. Samen met 21 kenners is er een canon met maar liefst 40 vensters over de hoogtepunten uit de regionale geschiedenis ontwikkeld. De verhalen uit de canon waren de inspiratiebron voor een tweetal online quizzen, die in een maand tijd bijna 3000 keer werden gespeeld. Er zijn 24 vrijwilligers uit het gebied opgeleid tot oral history interviewer. Zij hebben in het hele gebied interviews afgenomen bij bijzondere mensen. Er zijn 10 lokale initiatieven financieel ondersteund die het cultuurhistorische bewustzijn versterken.

Vervolg 2017

De basis is gelegd. Maar het verhaal van de Liemers is nog niet af! Er valt nog zo veel meer te vertellen en te delen. De verzamelde verhalen kunnen worden aangevuld of worden gebruikt als inspiratie voor nieuwe verbindende activiteiten, bijvoorbeeld met de inwoners van de gemeenten Rijnwaarden en Montferland. In 2017 gaat Leven in de Liemers door met het verzamelen en borgen van verhalen. De website www.levenindeliemers.nl en de Facebookpagina blijven online, want daar begint het verhaal van de Liemers.

Lees hier onze berichtgeving over Leven in de Liemers