Innovatie Musea Ede

Eind augustus 2018 kende de Gemeente Ede subsidie toe voor het project Innovatie Musea Ede (2018-2022). Het project Innovatieve Musea Ede (IME) is het vervolg op het succesvol verlopen project Digitaal Tafelen. Beide projecten zijn een samenwerking tussen Museum Overleg Ede (MOE) en Erfgoed Gelderland. Het doel van Digitaal Tafelen was meer bekendheid geven aan het erfgoed op een innovatieve manier. Via zeven multitouchtafels en een achtste rondreistafel kan het publiek meer te weten komen over de geschiedenis van Ede dankzij de verhalen in de app Ede op de Kaart en door collecties te bekijken in de Collectie Ede app.  Het doel van het nieuwe project IME is het verder verdiepen en ontwikkelen van Digitaal Tafelen. Dit gebeurt door de tafels te optimaliseren, maar ook door nieuwe apps te ontwikkelen. Erfgoed Gelderland coördineert de activiteiten van IME.

Multitouchtafels

De zeven multitouchtafels in Museum Vliegbasis Deelen, Platform Militaire Historie Ede, Kijk- en Luistermuseum Bennekom, Nederlands Tegelmuseum Otterlo, Historisch Museum Ede, Museum Lunteren en het Gemeentearchief Ede worden verbeterd en geoptimaliseerd. Hiervoor ligt er al een concreet voorstel voor enkele fundamentele aanpassingen aan de app Hizzquiz, de erfgoedgame op de multitouchtafels. Het gaat hierbij zowel om technische als inhoudelijke verbeteringen. Tevens wordt er aandacht besteed aan het educatieve aspect van Hizzquiz. In de app Beleef het in Ede met presentaties van de partners zullen enkele aanpassingen worden gedaan, omdat bijvoorbeeld het filmpje van Museum Lunteren na de verbouwing niet meer actueel is. De app Doen in Ede met foto’s aangeleverd door Visit Veluwe zal worden vernieuwd.

In de app Collectie Ede op de multitouchtafels worden data van de collecties getoond die de partners via CollectieGelderland hebben aangeleverd. Deze app wordt aangepast vanwege de nieuwe structuur en website van CollectieGelderland. Er wordt nog onderzocht hoe de volgorde in de presentatie op de tafel aangepast kan worden, met topstukken vooraan.

I-beacons-traject

Al tijdens het project Digitaal Tafelen is er voor het Nederlands Tegelmuseum  een i-beacons-traject gemaakt. Met behulp van slim gepositioneerde apparaatjes (bakens) worden gegevens naar je smartphone verstuurd en kun je extra informatie, zoals tekst, foto’s en filmpjes over voorwerpen op je smartphone bekijken. De app werd door de vakjury genomineerd voor de Geschiedenis Online prijs en kreeg een eervolle vermelding:

“..Audio Guide van het Tegelmuseum die je kunt downloaden op je smartphone. Het is slim van het Tegelmuseum om gebruik te maken van een techniek die bijna iedereen tegenwoordig onder handbereik heeft. Door in de app ook filmpjes en een ‘rondkijk’-functionaliteit aan te brengen worden de technische mogelijkheden van de smartphone optimaal benut, waardoor met beperkte middelen een heel aardige ‘audio guide plus’ ontstaat.”

In de kader van het project IME is een inventarisatie gemaakt van gegadigden voor een vervolg op het i-beacons-traject. Met het Kijk- en Luistermuseum en met het Platform Militaire Historie Ede zijn afspraken gemaakt over wensen en concept.  Eis is dat de onderliggende techniek door de verschillende partners gebruikt kan worden.

Museumtour-app

Voor drie musea worden Museumtour-apps ontworpen. Om de educatieve waarde van de multitouchtafels te verhogen worden er relaties gelegd tussen de tour-apps en de Hizzquiz-app. Deze museumtour- apps voor het Kijk en Luister Museum en het Platform Militaire Historie zullen uiterlijk augustus 2019 worden opgeleverd. In verband met de verbouwing van Museum Lunteren wordt daar gestreefd naar april 2020 als opleverdatum. De eerste digitale concepten zijn besproken met het Kijk en Luister Museum en het Platform Militaire Historie.

Lees onze berichten over Digitaal Tafelen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: