Een Wagen vol Verhalen

Een Wagen Vol Verhalen

Kniepertjes eten met Oudjaar, manden vlechten, midwinterhoorn blazen, streekverhalen over de Witte Wieven: de Gelderse samenleving is rijk aan tradities en gebruiken. Samen met Omroep Gelderland heeft Erfgoed Gelderland dit immateriële erfgoed verzameld in het unieke project ‘Een wagen vol verhalen’. Een project over de Gelderse identiteit, waarbij verhalen over tradities en gebruiken verzameld worden.

Bijdragen Gelderlanders

Sinds mei 2014 kunnen inwoners van Gelderland zelf op eenvoudige wijze bijdragen aan dit project. Verhalen en anekdotes over hun tradities en gebruiken kunnen zij plaatsen op de website www.eenwagenvolverhalen.nl. Dit kan in de vorm van tekst, foto’s en/of filmpjes. De thema’s waarin Gelderlanders hun verhalen kunnen onderbrengen zijn:

  • Feestdagen
  • Van wieg tot graf
  • Evenementen
  • Ambachten
  • Streekmuziek
  • Dagelijks leven
  • Eten en drinken
  • Sport en vrije tijd
  • Taal en verhaal

TV-programma

De mooiste verhalen van de website werden gebruikt voor het tv-programma ‘Een wagen vol verhalen’. Presentatrice Renate Schutte trok met paard en wagen door de provincie op zoek naar de Gelderse identiteit. Mensen die een bijzonder verhaal hadden ingestuurd werden uitgenodigd met Renate mee te rijden en over de tradities in hun streek te vertellen. Het programma was van 29 september t/m 15 december 2014 iedere maandagavond te zien bij TV Gelderland.

Tweede seizoen

Vanwege het succes werd er in 2016 een vervolg op ‘Een wagen vol verhalen’ gerealiseerd. Het programma was te zien van begin januari tot eind maart 2016. Tijdens deze tweede reeks werd elke aflevering gekoppeld aan een Gelredag op zaterdag. Bezoekers van de Gelredagen konden de tradities en geschiedenis van Gelderland persoonlijk ervaren. In de periode tussen de twee reeksen tv-programma’s nam radioman René Arendsen de teugels over van tv-vrouw Renate Schutte. Iedere zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur stond in het teken van tradities en gebruiken.

De Wagen is gestopt. Lang leve de Wagen!

In 2016 besloot Omroep Gelderland van de Wagen af te stappen. De laatste aflevering van het tv-programma was op 28 maart 2016, de zaterdag erop volgde de laatste Gelredag die gekoppeld was aan ‘Een wagen vol verhalen’. Sindsdien rijdt Erfgoed Gelderland alleen verder op de Wagen. Tradities, gebruiken en verhalen blijven welkom! De website is een bewaar- en verzamelplaats van verhalen. Ook nu kunt u op eenwagenvolverhalen.nl deze verhalen nog lezen én toevoegen. Het project is te volgen via facebook en twitter. Hier worden regelmatig nieuwe oproepen en leuke voorbeelden geplaatst.